Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Избори

България избра: Румен Радев печели втори мандат

  21.11.2021 21:29
 България избра: Румен Радев печели втори мандат

Радев е очакваният победител в битката за “Дондуков 2”. Настоящият държавен глава спечели президентските избори на втори тур и се пребори за втори мандат. Подкрепеният от ГЕРБ ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков остана проценти зад него.

Ясен е победителят от втория тур на президентските избори според предварителните данни на екзитполовете. Очаква се и Централната избирателна комисия да сертифицира окончателно резултатите. Радев печели битката за “Дондуков 2” въпреки рекордно ниската избирателна активност. 

Около 64% е резултатът на Румен Радев от балотажа, показват данните на "Алфа рисърч". Според екзитпола на "Галъп интернешънъл" близо 66% от избирателите са гласували за настоящия президент. С "Не подкрепям никого" са гласували 2.8% показват данните на "Галъп".

За сравнение - за подкрепения от ГЕРБ кандидат в лицето на проф. Анастас Герджиков са гласували двойно по-малко - малко нд 33%.

"Сензация не можем да очакваме. Но има резултати, които са доста показателни с оглед на нагласите, предпочитанията на хората. Това са ясни сигнали към бъдещия държавен глава”, посочиха преди обявяването на резултатите социолозите.

Въпреки очакванията за наплив от избиратели към секциите в Турция, които бяха на база случилото се на 14-ти ноември, вотът в южната ни съседка протече спокойно и с по-ниска активност от обичайното. Заради намесата на турските власти и медии в изборния процес у нас няколко дни преди датата на изборите имаше протести пред посолството на Анкара в София. Днес граждани блокираха и ГКПП “Капитан Андреево” и се обявиха срещу изборния туризъм. 

 

Последни
Анкета
Каква енергия за отопление ще използвате през зимния сезон?

Резултати