Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Любопитно

Мъртво море изчезва

  03.11.2021 23:45
Мъртво море изчезва

 Една трета от Мъртво море е изчезнала от 1960 година до днес. Водата се отдръпва необратимо, а крайбрежието се превръща в лунен пейзаж, изпълнен с кратери.

Една от причините е, че години наред израелци, палестинци и йорданци отклоняват речните води от един от най-солените водоеми на Земята.

През 60-те години спа туризмът процъфтява на израелския бряг на Мъртво море. Тогава курортът Айн Геди е бил на първа линия. Днес е призрачно място, водата се е отдръпнала на 3 километра, а плажът прилича на пустиня, връхлетяна от метеоритен дъжд.

Всяка година Мъртво море се свива с по един метър, оставяйки след себе си кратери, достигащи до 10 метра. Без вода, земята хлътва.

"Трябва да се срамуваме, че допуснахме това да се случи", коментира Алисън Рон, бивш служител в спа курорта.

Пътищата до балнеокурорта също се рушат, а околните плантации са изоставени.

"Тук се отглеждаха фурми. Но трябваше да отрежем дърветата. Те бавно умират и дори на коравосърдечен човек му идва да изкрещи при тази гледка", допълни Мерав Аялон, говорител на кибуц "Айн Геди".

Години наред Израел и Йордания отклоняват води от вливащата се в Мъртво море река Йордан, за да ги използват за напояване и питейни нужди. Дейността на химически компании и климатичните изменения също допринасят за изпаряването.

"Според учените процесът не може да бъде спрян през следващите 100 години. Това ще продължи, независимо какво правим", заяви Еран Халфи, хидрогеолог.

Йордания се отказа от амбициозен план за изграждане на канал, чрез който да се "прелее" вода от Червено в Мъртво море, а вместо това Аман ще изгради система за обезсоляване, за да осигури питейна вода.

Еколозите смятат, че това е отмъщението на природата за вредната човешка дейност, а усилията трябва да бъдат насочени към търсене на решения за стабилизирането на Мъртво море. И все пак отново природата може да донесе баланс - водата става по-плътна и солена, а това забавя изпаряването.

 

 

 

Последни
Анкета
Каква енергия за отопление ще използвате през зимния сезон?

Резултати