Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Бизнес

Посещение за обмен на добри практики в Тренто, Италия

  26.10.2021 20:10
Посещение за обмен на добри практики в Тренто, Италия

Делегация, организирана от Търговско-промишлена палата Враца успешно осъществи Посещение за обмен, в периода 18-22 октомври 2021 г., в рамките на Пилотно действие „SOCIAL-D“, проект „DIALOG“, финансиран по Програма Interreg Europe. Съставът на делегацията включи представители на Община Враца, Областен Съвет на БЧК Враца и Регионална дирекция за социално подпомагане Враца.

Събитието  бе официално открито от г -н Mattia Gottardi, Член на Областния съвет на Провинция Тренто и г -н Alessandro Ceschi, Директор на Федерацията на потребителските кооперации, които споделиха, че съществува сериозен потенциал за развитие на двустранните отношения между България и Италия. Изпълнителният директор на ТПП-Враца, г-жа Илиана Филипова благодари на домакините и отбеляза дългогодишното сътрудничество между Палатата, Автономната провинция и Федерацията. След официалното откриване, сесията продължи с представяне на проект „In Cooperazione welfare“: програма за предоставяне на грижи и благосъстояние на лицата, онлайн платформа, разработена по проекта, както и Социални услуги и принципа на субсидиарност, предоставяни от социални предприятия и кооперации. Българската делегация посети  Социална кооперация „Gruppo 78“, в Роверето, която предоставя защитени жилища, социални и здравни услуги, обучения и работилници, в които лицата с увреждания получават умения и компетенции по различни професии. Програмата на посещението включи представяне на дейността на неправителствени организации, чиито цели са предоставяне на автономен живот и социално включване на хората с увреждания по иновативен начин. Посещението за обмен включи също така посещение на място на  Социална кооперация La Rete, която управлява жилища за хора с увреждания, с финансовата подкрепа на Фонда за солидарност. Тя е част от Consolida - консорциум от социални кооперации, които се грижат за общността, като предлагат образователни услуги, грижи и помощ, и създават възможности за работа за лица в неравностойно положение. Посещението завърши с дискусия за създаване на потенциални услуги, започвайки от ежедневния контакт с нуждата, засилвайки приноса на доброволчеството и сътрудничеството с различни обществени и частни субекти.

Представителите на българската делегация представиха опита на България, а именно: Г-жа Филипова, Изп. Директор на ТПП-Враца изнесе презентация за дейността, услугите и целите на палатата, както и профила на Северозападния регион на България; Г-н Владимиров, Заместник-кмет “Култура, спорт, социални и младежки дейности, туризъм и инвестиции" на Община Враца и Г-н Петров, началник отдел „Култура, спорт, тури5зъм, социални и младежки дейности в Община Враца представиха Социалните услуги, предоставяни от Община Враца и успешно реализираните и настоящи проекти в тази сфера; Г-жа Михалчева, Директор на ОС на БЧК Враца представи Основните приоритети и задачи на БЧК Враца, социалната политика, както и Програми и проекти, насочени към уязвимите общности; Г-жа Търнавска, Директор Регионална дирекция за социално подпомагане Враца даде полезна информация за изпълнението на държавната политика в сферата на социалните дейности за област Враца и функциониращите социални услуги. Също така беше проведена официална среща между г-н Матиа Готарди, член на Правителството на независимата провинция Трентино по въпросите на регионалното развитие и местните власти и  г-жа Филипова,  Изп. Директор на ТПП-Враца и г-н Владимиров, Заместник-кмет на Община Враца, която даде основата на едно дългосрочно  и ползотворно сътрудничество в сферата на социалните услуги и проекти.

Пилотното действие „SOCIAL-D“, предвижда Посещение за обмен в България, през месец януари 2022 г.

ТПП-Враца

 

 

 

 

 

Последни
Анкета
Каква енергия за отопление ще използвате през зимния сезон?

Резултати