Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Виенският музей „Албертина” почита Амедео Модиляни

  11.10.2021 15:01
Виенският музей „Албертина” почита Амедео Модиляни

Виенският музей „Албертина” почита Амедео Модиляни с грандиозна изложба по повод 100-годишнината от смъртта му

През целия си живот той е тормозен от бедност, получава удари от съдбата, злоупотребява с наркотици и страда от тежки болести, като приходите му като художник са достатъчни само за покриване на наема и най-необходимите неща. Но днес произведенията на Амедео Модиляни-родом от Ливорно, Италия, починал в ателието си през 1920 г. само на 35 години-са сред най-скъпите, като отделни картини привличат деветцифрени суми.

По повод 100-годишнината от смъртта му, виенският музей Албертина почита Амедео Модиляни (1884–1920) с грандиозна изложба, обхващаща около 130 творби от три континента, която може да бъде видяна до 9 януари 2022. Тази изложба, първоначално планирана за юбилейната 2020 година, беше отложенa поради пандемията-затова, едва сега този очарователен, могъщ художник ще бъде представен за първи път в Австрия. Настоящата изложба обединява значими произведения от най-известните музеи и частни колекции от САЩ до Сингапур и от Великобритания до Русия, като голям брой произведения идват от музея на Пикасо в Париж и колекцията на Джонас Нетър, един от малцината покровители на Модиляни. Изборът на изложените творби служи за поставянето на Модиляни в контекста на уникален кръг от авангардни художници, в края на експозицията са показани творби на Бранкузи и Пикасо.

Историята на Амадео Модиляни, художник и скулптор, чиято кариера и живот се среща с ранната смърт, едва ли би могла да бъде по-драматична: на 11 -годишна възраст Модиляни се разболява сериозно от плеврит. През 1898 г., на 14 годишна възраст, той се разболява от тиф - болест, която по това време се смята за смъртоносна. По-късно той страда от хронична туберкулоза - което в крайна сметка му коства живота на 35 годишна възраст. Два дни след смъртта му годеницата му Жан Ебютерн (която е бременна в осмия месец) отнема живота си.

Изкуство между архаичното и авангарда

От една страна, Модиляни се позовава на Ренесанса в своите произведения, но от друга страна, той също използва за вдъхновение африканско, египетско, източноазиатско и гръцко архаично изкуство. Уникалната изложба в Албертина обръща специално внимание на изследването на произхода на изкуството през целия му живот: творчеството на Модиляни е съпоставено с творби на неговите колеги Пабло Пикасо, Константин Бранкуши и Андре Дерен, както и с артефакти от праисторическата и неевропейската световна култура.

Наситеният с легенди живот на Модиляни и прекрачването на художествените граници заемат специално място в историята на изкуството-без той да е бил предшественик или пионер на нещо в строгия смисъл. Като част от художниците на Монмартър в Париж, той се повлиява от великите на своята епоха и оставя след себе си впечатляващи портрети на фигури, включително на Пикасо, Матис и Диего Ривера - въпреки че той остава неоткрита фигура през целия си живот. Успехът му отчасти е възпрепятстван от скандалите, причинени от предполагаемите му порнографски картини. Нещо повече, италианският художник винаги е бил стилистичен аутсайдер и самотник, преследвал собствените си художествени идеали. И въпреки това неговото авангардистко изграждане на мост между модерното изкуство и епохите на стотици години в миналото продължава да представлява изключителен и изцяло индивидуален принос към историята на изкуството.

Тази изложба се курира от историка на изкуството Марк Рестелини, който редактира каталога Raisonné /Резоне/ на картините от Амедео Модиляни.

 

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 октомври 2022 г.?

Резултати