Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Във Филиал Видин откриха новата академична година

  08.10.2021 19:05
Във Филиал Видин откриха новата академична година

Във Филиал Видин откриха новата академична година и връчиха дипломите на абсолвентите от втория випуск

        Тържеството, с което днес бе открита академичната 2021/2022 година във Филиал Видин на Русенски университет „Ангел Кънчев“, се проведе пред централния вход на сградата на висшето учебно заведение. Заместник-кметът на Община Видин по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова беше гост на празника. На събитието присъстваха още ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, заместник областният управител Илия Каменов, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, председателят на Общински съвет – Видин Генади Велков, административният директор на Филиал Видин Момчил Станков, както и представители на академичното ръководство на Русенски университет, преподаватели във Филиал Видин, студенти.

Започва шеста поредна академична година във Видин, отбеляза в словото си проф. Белоев. Той изрази задоволство, че Филиалът има пълната подкрепа не само на местната и на държавната власт, но и на представителите на фирми и институции. И увери студентите, че са направили правилния избор, защото във Филиал Видин ще получат знания и умения, с които ще бъдат конкурентни на пазара на труда.

Заместник-кметът Борисова отправи поздрав по случай откриването на новата академична година от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков и от свое име. „Радвам се, че всички вие, млади хора, избрахте видинския Филиал на Русенския университет, където ще получите качествено и модерно образование – основата за Вашата бъдеща професионална реализация. Скъпи студенти, бъдете упорити, търсете нови знания и помнете, че инвестицията в образованието многократно се възвръща“, подчерта Борислава Борисова в приветствието си, след което поднесе поздравителен адрес от кмета на Видин на ректора на Русенски университет.

Приветствие отправи и заместник областният управител Илия Каменов. Своята благословия по случай началото на академичната година даде Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, който пожела на студентите на добър час по пътя на знанието и просветата.

Емил Войков, първокурсник в специалност „Компютърни науки“, също отправи пожелания за успешна учебна година към своите състуденти.

В деня, в който официално бе открита академичната година за около 600 студенти във Видин, близо 150 от които първокурсници, 60 абсолвенти получиха своите дипломи за успешно завършване на Филиал Видин. Това стана на церемония, която се проведе в залата на Драматичния театър. Гости на тържеството бяха заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, председателят на ОбС – Видин Генади Велков, представители на ръководството на Русенски университет и на Филиал Видин, представители на общини в област Видин и на институции, граждани.

Тържеството започна с кратка програма, представена от Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“.

Приветствие от името на академичното ръководство поднесе ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ проф. д.т.н. Христо Белоев, който се обърна към студентите с думите: „Вие сте сред първите, които започнаха своето обучение във Видин. Първият випуск започна в условия все още на акредитация и като студенти не на Филиала, а на Русенския университет. А вие сте първите, които започнахте като студенти на вече акредитирания Филиал тук, във Видин. Сега с дипломите в ръка Вие ще се влеете в различни структури – всеки по специалността си“. Проф. Белоев увери, че и занапред Филиалът ще откликва на нуждите на местния бизнес чрез разкриване на нови специалности.

„Видин вече е академичен град. За втора поредна година ние ще връчим дипломите на нашите, видински студенти, но за пръв път на студенти на Филиал Видин. Благодаря Ви, че преди пет години повярвахте в нашите усилия и Ви благодаря, че намерихте причина да останете в нашия град“, каза в словото си към студентите административният директор на Филиал Видин Момчил Станков.

Заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова поздрави абсолвентите от името на кмета д-р Ценков и от свое име. „Това хубаво събитие, което се случва на едно емблематично място – сцената на първата построена в България театрална сграда, е доказателство, че видинският Филиал се развива успешно. Днешният ден е празник не само за прекрасните млади хора в тази зала, които ще получат своите дипломи, но е празник и за град Видин, защото със създаването на Филиала се сбъднаха мечтите на поколения видински граждани“, отбеляза заместник-кметът, като пожела на абсолвентите успешна професионална реализация.

След официалните приветствия бяха връчени дипломите на абсолвентите от шест специалности – една магистърска и пет бакалавърски. Първи своите дипломи получиха първенците на випуск 2021, както и отличника на випуска – инженер-мениджър Николета Халачева, която произнесе слово към своите състуденти. Финалът на тържеството беше поставен с обща снимка пред сградата на Драматичния театър.

8.10.2021

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 октомври 2022 г.?

Резултати