Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Враца

Враца се побратимява с община Болгаре в Италия

  30.09.2021 21:34
Враца се побратимява с община Болгаре в Италия

Hа 7-ми октомври 2021 г., в 10 ч., в сградата на община Болгаре, Северна Италия, по идея на Генералния консул на Република България в Милано  Таня Димитрова ще  се състои официална церемония по именуването на нова улица, Васил Левски. На откриването ще присъстват Посланикът на Република България в Рим Н. Пр. Тодор Стоянов, кметът на Болгаре Лучано Редолфи, кметът на гр. Враца  Калин Каменов, общински и регионални съветници и други представители на местните италиански власти.

Страната ни и Болгаре са исторически свързани още от времето преди създаването на българската държава. През 568 г. районът, в който възниква селището, навлизат лонгобардите, последвани от българи, задържали се в региона дълготрайно. На техния престой по тези земи се дължи и името „Болгаре “. То произлиза от „Булгаре“, което означава „местност, населявана от българи“.

С цел отбелязване на връзката между произхода на Болгаре и българското присъствие в региона през V в. Генералното Консулство инициира проекта по именуването на улица именно там – символ на миналото, но и своеобразен поглед към бъдещето.

По време на официалната церемония на 7-ми октомври ще бъде подписано споразумение за сътрудничество между община Болгаре и община Враца. Чрез него представителите на двете общински ръководства се ангажират да работят съвместно по реализирането на общи европейски проекти и културни инициативи, в които дейно участие ще вземат жителите на българския град и италианската община.

 

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 октомври 2022 г.?

Резултати