Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Обявиха победителите в конкурса „Тракийски съкровища“

  29.09.2021 19:59
Обявиха победителите в конкурса „Тракийски съкровища“

„Америка за България“, РИМ – Враца и Община Враца обявиха победителите в конкурса „Тракийски съкровища“

Фондация „Америка за България“ награди три проекта в конкурса за създаване на съвременно художествено-пространствено оформление на залата с постоянната експозиция „Тракийски съкровища“ в Регионален исторически музей (РИМ) – Враца. Конкурсът се осъществи в партньорство с Община Враца и РИМ – Враца.

Основната цел на конкурса е преобразяването на зала „Тракийски съкровища“ в модерна и интерактивна експозиция в съответствие с водещите световни музейни стандарти, която да предложи незабравимо преживяване на посетители от различни възрасти, националности и нива на познаниe.

В конкурса кандидатстваха 17 проекта на екипи от архитекти, археолози, историци, реставратори, експерти по дигитални технологии и маркетинг, и други.

Победителите бяха обявени на 29 септември на церемония в РИМ – Враца, където бе открита и изложба с проекти, участвали в конкурса. Изложбата може да бъде разгледана там до средата на октомври, след което ще гостува в Епископската базилика на Филипопол в Пловдив.

Ето кои са наградените проекти в конкурса:

1-во място: Архитектурно студио Ателие 3 – с награда от 25 000 лева

2-ро място: Анимейджър + HORA – с награда от 15 000 лева

3-то място: Sense Design – с награда от 10 000 лева

В допълнение към наградите за победителите, Фондация „Америка за България“ ще дари средствата, необходими за реализацията на проекта, класиран на първо място.

„Надяваме се проектът, който ще бъде реализиран да служи за пример, който може да се приложи и на други места в страната. Поканихме и международно признати експерти от музея Field в Чикаго и от архитектурно бюро Skolnick в Ню Йорк, които да се присъединят към българските си колеги, като част от журито. Изключително сме впечатлени от високото ниво на участвалите проекти“, сподели Нанси Шилър по време на награждаването.

Заместник-кметът на Враца Александър Владимиров благодари на Фондацията, че дава шанс на професионалистите в България да реализират своите идеи в родината. „Имаме с какво да се гордеем в миналото, а вие днес доказахте, че има с какво да се гордеем и в настоящето“, добави още заместник-кметът на Община Враца и поздрави участниците и победителите в конкурса.

Журито на конкурса бе в състав:

Георги Ганецовски, директор на Регионален исторически музей – Враца

Нарцис Торбов, главен уредник и завеждащ отдел „Археология“ в Регионален исторически музей – Враца до юни 2021 г.

Здравка Николова, старши експерт в отдел „Култура“ в Община Враца

Весела Герчева,  директор „Програми и изложби“ в Детски научен център „Музейко“

Уилям А. Паркинсън, директор „Антропологични изследвания“ в музея Field в Чикаго, САЩ

Скот Бригс, асоцииран директор в архитектурно бюро SKOLNICK Architecture + Design Partnership в Ню Йорк, САЩ

Юлиана Дечева, програмен експерт „Културно-исторически и природен туризъм“ във Фондация „Америка за България“

Ето какво споделиха членове на журито:

Нарцис Торбов: „В конкурса участваха активно млади и амбициозни български архитекти и дизайнери. Техните предложения се отличават с новаторски, архитектурни, технически и експозиционни решения. Те са изцяло съобразени със специфичните особености на находките от Могиланската могила и останалите артефакти, представящи развитието на златарството на територията на днешна Северозападна България през предходните столетия. Предложените проекти са подчинени на идеята за съхраняване и представяне пред българската общественост на богатото национално културно-историческо наследство.“

Скот Бригс: „Това беше един добре организиран конкурс. Бях впечатлен от креативността и качеството на кандидатурите. Имаше изключително иновативни предложения по отношение на дизайна и технологичните решения за представянето на тези впечатляващи исторически съкровища. Смятам, че класираният на първо място проект може да бъде пример и за други музеи в България.“

Уилям Паркинсън: „Беше чест да съм част от този вълнуващ конкурс, който цели да даде нов заряд на един изключително уважаван български музей с дългогодишна история. Конкурсът успя да привлече чудесни иновативни предложения от много добри професионалисти и крайният резултат ще е удовлетворяващ за всички страни.“ 

--- Подробности за конкурса може да намерите тук: http://bit.ly/RFP-Thracian-Treasures

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 октомври 2022 г.?

Резултати