Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Краезнание

Професор Наум Петков – на 80 години

  23.09.2021 14:08
Професор Наум Петков – на 80 години

Понастоящем във Враца се съхранява най-големия бубарски генофонд в Европейския съюз. Опитната станция  е единствената в цялата страна, тясно специализирана в бубарството и копринарството и е главен износител на бубено семе и суха храна за буби. Тя провежда научно-изследователска работа във всички по-важни области на бубарството, организира курсове за обучение, подготвя програми, стратегии, проекти по всички въпроси на съвременното бубарство и е от важно национално значение за запазване и развитие на бубарството в България. Укрепването, утвърждаването и развитието на станцията по бубарство във Враца е пряко свързано с имената на нейните ръководители. Един от тях е професор Наум Петков, който през настоящата година отбелязва 80-годишен юбилей.

Наум Иванов Петков е роден на 06.05.1941 год. в с. Баница, общ. Враца. Основното си образование завършва в родното си село. Средно образование получава в гимназия „Хр. Ботев“ – Враца. През 1966 год. завършва Висшия селскостопански институт „Г. Димитров“ – София с отличен успех. През същата година след спечелване на конкурс постъпва на работа като научен сътрудник и директор на Опитната станция по сортоизпитване в с. Койнаре към Държавната сортова комисия, а от 1969 год. работи като главен агроном на ТКЗС в с. Койнаре.

През 1970 год., отново след спечелен конкурс – става научен сътрудник по проблемите на селекцията и генетиката на копринената буба и в продължение на повече от 37 години цялата му изследователска, публистична, изобретателска и научно-организационна дейност е свързана с Опитната станция по бубарство във Враца, а от 2003 год. – с Регионалния център за научно-приложно обслужване – Враца към Селскостопанска академия – София.

През 1976 год. защитава дисертация, за което му е присъдена научната степен „доктор“. През 1979 год. е хабилитиран за „старши научен сътрудник II-ра степен (доцент)“, през 1986 год. за „старши научен сътрудник I-ва степен (професор)“, а през 1995 год. – след защита на втора дисертация – става първия у нас „доктор на селскостопанските науки“ в областта на бубарството. През 2005 год. е номиниран за член-кореспондент (дописен академик) на Българската академия на науките.

В научно-изследователски аспект широкомащабната  и многопланова дейност на Наум Петков в областта на генетиката и селекцията на копринената буба е намерила отражение в над 1550 публикации. От тях над 500 са оригинални научни трудове, 250 от които са поместени в реномирани международни и чуждестранни научни списания в Полша, Румъния, Сърбия, Гърция, Азербайджан, Египет, Индия, Северна Корея, Филипините, Виетнам, Китай, САЩ и др. страни.

Публикувал е над 325 монографии, книги, учебници, справочници, наръчници, концепции, прогнози и др., от които три – в чужбина. Под негово научно ръководство и с водещо участие са разработени над 20 национални проекти, финансирани от Министерството на образованието и науката, Министерството на земеделието и храните, а така също 17 научни проекти, финансирани от Организацията за прехрана и земеделие (FAO) към ООН и по линията на двустранното и многостранното научно-техническо сътрудничество с учени от Украйна, Сърбия, Полша, Румъния, Гърция, Турция, Узбекистан, Азербайджан, Египет, Индия, Северна и Южна Корея, Япония, Виетнам и др. Тези постижения са защитени с 52 авторски свидетелства и 6 сертификати за изобретения. От признатите за оригинални от Патентните ведомства на България и Украйна 26 прави и реципрочни хибриди копринени буби през периода от 1973 год. досега са внедрявани в практиката и произвеждат цялото количество бубено семе за задоволяване нуждите на страната и износ в чужбина.

Голяма част от теоретичните разработки, генетичните, биотехнологичните и селекционни методи се използват от научни работници у нас и в чужбина като основни методични положения за изграждане на работни хипотези в генетично-технологичните изследвания и селекционните програми на копринената буба. За това свидетелства големият брой – над 1500 – цитирания, в т.ч. над 1000 в международни и чуждестранни научни списания.

За съществени приноси в изобретателската дейност през 1986 год. Наум Петков е удостоен със значка и диплом „Почетен изобретател“ на НР България, а името му е вписано в Златната книга на българските откриватели и изобретатели. Публикувал е около 650 научно-популярни статии по различни проблеми на земеделието и бубарството. При участието му в колектив към Комитет при International Sericultural Commission (Международна комисия по бубарство) със седалище в гр. Лион, Франция, съвместно с учени от Япония, Китай, Индонезия и др. страни, е разработена унифицирана методика за класификация на пашкулите както при изкупуването им в дадена страна, така и за износ в други страни.

Посочените приноси засягат актуални научни и научно-приложни проблеми на съвременната биологична и селекционна работа. По своята оригиналност и значимост те обогатяват съществуващите теории и знания за възможностите на генетиката и селекцията при копринената пеперуда и тяхното ефективно използване в бубарството.

Богата и разнообразна е и научно - преподавателска дейност на Наум Петков. Под негово научно ръководство са защитени успешно 8 дисертационни труда за получаване на образователната и научна степен "Доктор", в т.ч. от 3-ма чуждестранни учени, а така също дипломни работи и проекти на над 70 дипломанти за получаване на образователните степени "Бакалавър" и "Магистър".

В продължение на 9 академични години като хоноруван професор в Аграрния университет в Пловдив и 5 години в Нов български университет - София, е подготвил над 800 студенти от специалностите "Бубарство" и "Екология".

Член е на редакционни колегии на редица български и чуждестранни научни списания. През периода 2000 - 2007 год. е  бил член на : Специализирания научен съвет по животновъдство към Висшата атестационна комисия при Министерския съвет за присъждане на научни степени (доктор и доктор на науките) и звания (старши научен сътрудник II степен, доцент, старши научен сътрудник I степен, професор), Експертен съвет по животновъдство и биотехнологии в животновъдството към Националния център за аграрни науки, Експертен съвет по генетични ресурси в животновъдството към МЗХ и др.

В международен аспект е участвал с над 60 научни доклади и съобщения в различни международни форуми, организирани в страни от Европа, Азия, Африка. Експерт e на FAO към ООН в областта на бубарството.

За особени заслуги за развитие на научно - изследователската дейност в областта на генетиката и селекцията на копринената буба през 1991 год. проф. Наум Петков е избран за почетен професор на Украинската академия на аграрните науки, а през 1999 год. Украинската академия на науките го избира за свой действителен чуждестранен академик.

Почетен гражданин е на гр. Враца  (2004 год.) и името му фигурира във всички национални биографични справочници («Кой кой е в българското земеделие», «Кой кой е в българската икономика», «Кой кой е в България»), енциклопедия на Украйна (2000 год.) и др.

В научно - ръководен аспект 3 пъти е директор (1979-1981, 1988-1994, 2003-2007 год.) на Опитната станция по бубарство, вкл. на Регионалния център за аграрни науки в гр. Враца, в чиято структура влизат всички научно - производствени звена в системата на Селскостопанска академия.

От 2007 год. проф. Наум Петков е активен пенсионер. Той е сред създателите на „Програма за развитие на земеделското производство в Община Враца през периода 2007 – 2013 година“ и на проект, възложен от Търговско-промишлената палата във Враца за трансгранично сътрудничество между България и Румъния „Планиране и разработване на концепция за изграждане на трансгранични селски пазари“.

В Държавен архив – Враца се съхраняват документи (личен фонд №1061), отразяващи богатата и многостранна дейност на проф. д-р Наум Петков.

Красимир БОЧЕВ,

 главен експерт в „Държавен архив“ - Враца

 

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 октомври 2022 г.?

Резултати