Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

145 години от рождението на художника Васил Атанасов

  19.09.2021 23:37
145 години от рождението на художника Васил Атанасов

От  20-ти септември 2021 г. в Малката зала на Художествената галерия „Иван Фунев“ при Регионален исторически музей-Враца е подредена изложба по повод 145 години от рождението на художника Васил Атанасов.

Васил Атанасов Атанасов – Бояджиев е роден на 14 август 1876 г. във Враца. Завършва рисувателното училище в София при проф. Иван Мърквичка.

 Художник, учен, историк, етнограф, археолог, педагог и музеен работник. Преподавател и директор на Видинската мъжка гимназия /1901/, изтъкнат общественик с много инициативи в областта на художествената култура, археологията и етнографията във Врачанско и Видинско.

Основател на археологическия музей и археологическото дружество във Видин. Урежда първата обща художествена изложба в града /1937/.Прави самостоятелни изложби във Враца и Видин /1912 г. и 1914 г./. Дългогодишен уредник на музея във Видин. Дописен член на Българския археологически институт. Ръководител на гимнастиците в дружество “Бдински юнак” и на пещерняците, извършили първите проучвания на пещерите “Магра” и “Миризливка”.

 Активен участник в дейността на туристическо дружество “Бонония” и в инициивния комитет за изграждане на паметника “Скърбящият войн”. Ръководител на дейностите по изграждането на паметника на загиналите във войните на площад “Бдинци”.
Васил Атанасов има над 200 публикации по археология, етнография и история. Автор е на книгите „Из миналото на еснафите“, „Допълнителни сведения за някои местности около находището на Станиславовия надгробен надпис“, „Спомените ми от Видини кули. Книга за народа, написана по хронологични бележки, паметници и легенди“ и др.
Сред картините му се открояват – „Стамбол капия“, „Автопортрет“, „Из планините на Македония“, „Изоставени“, „Църквата до с.Лютиброд“ и др.
Умира на 21 декември 1943 г. във Видин.
Удостоен e със званието „Почетен гражданин на Видин“ посмъртно на 17 февруари 1945 г.
 

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 октомври 2022 г.?

Резултати