Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Краезнание

65 години от създаването на Дом за деца и юноши в Роман

  31.08.2021 15:50
65 години от създаването на Дом за деца и юноши в Роман

65 години от създаването на Дом за деца и юноши „Никола Й. Вапцаров“ – гр. Роман

Домът за деца и юноши „Никола Йонков Вапцаров“ в гр. Роман е открит на 1-ви септември 1956 г. на базата на съществуващия от 1935 г. Общински дом № 2 в София. Бившето военно поделение и помещения на МВР, намиращи се в местността „Сухо поле“ близо до жп линията са определени за място за настаняване на децата. Първите години от съществуването на дома са трудни - от София се прехвърля стар инвентар, все още няма педагогически и помощен персонал. На 5-ти септември се назначава първата възпитателка, преминала целия си трудов път в дома – г-жа Пенка Хинкова. Към края на септември същата година е назначен и първият директор – Георги Николов Данчев от София. За началото на учебната година вече постъпват на работа педагозите Йорданка Тасева, Йорданка Йотова, Радка Йотева, Къто Кръстев, Найден Нинов, по-късно Генади Томов Ганчев (учител, трудов инструктор, от с. Кунино), домакин е Йонка Димова, обслужващ персонал са Донка Нанкова, Цанка Бонова, Мария Николова, Въца Дакова, Тодор Владинов.

Съгласно решение на Софийски Градски народен съвет от 25.12.1956 г. домът преминава на подчинение на Окръжния отдел „Народна просвета“ в гр. Враца. Следва смяна на директора, назначен е Иван Йолов Павлов от с. Струпец. Започва упорита, постоянна работа на целия екип за подобряване на материалната база и учебно-възпитателния процес. След три години домът разполага с три самостоятелни, обзаведени и оборудвани занимални, работилница по дървообработване, ограден и облагороден двор с шадраван, цветя и пейки, люлки за най-малките. На проведения Четвърти републикански преглед на училищата и учебните заведения, домът заема второ място (получава парична награда), а по обзавеждане на игротеката е сред първенците в страната. Децата са наградени с радиоапарати, часовници, екскурзии.

През 1965 г. домът получава парцел, върху който започва строителството на нова сграда, в изграждането на която активно се включват учителите, непедагогическия персонал, децата. Така на 1 ноември 1966 г. възпитаниците от 4-те групи и 18 души екип се нанасят в двуетажната просторна сграда. За положения труд и себераздаване 8 служители са наградени, а домът е удостоен с Паспорт на трудовата слава и юбилейна значка на Централния съвет на Българските професионални съюзи.

Усилията за превръщане на дома в уютно гнездо за отглеждането на 85-те възпитаника продължават. През учебната 1967/68 г. се построява физкултурната площадка, оформят се алеи, свързващи сградите, домът се хигиенизира и благоустроява. На Петия републикански преглед Дом за деца и юноши „Н. Й. Вапцаров“ – Роман заема първо място и е обявен за Дом – Национален първенец. По това време директор е Найден Нинов, който организира провеждането в дома на Национално съвещание на инструкторите по трудово обучение. Колективът получава висока оценка, популяризира се неговия опит, впоследствие много екипи от домове в страната (София, Толбухин (сега Добрич), Свищов, Никопол, Пазарджик, Ловеч и др.) идват в дома в Роман за обмяна на опит. Със заповед на Окръжния отдел „Народна просвета“ – Враца домът е обявен за образцово учебно-възпитателно заведение.

Непрекъснато се подобрява и учебно-възпитателната работа. В първите години от живота на дома децата показват успех от обучението добър 3,90, с по 5-6 ученика оставащи да повтарят класа. След десетата година от съществуването на дома средният успех е много добър 4,50, без повтарящи ученици. Постигнатите добри резултати в учебната работа се дължат и на методическото съдействие от страна на отдел „Народна просвета“ – Враца и инспекторите от Министерството на народната просвета.

През учебната 1970/1971 г. към дома се създава струнен оркестър с ръководител Бастри Мехмедов, децата изнасят литературно-музикални програми по различни поводи и чествания в гр. Роман и околните села. Следва отново изключително добро представяне на децата и учителите в съревнованието на домовете в окръга по повод 90-годишнината от рождението на Георги Димитров – Домът е награден с грамота за заетото първо място.

Години наред възпитаниците на дома успешно усвояват учебния материал, формират се като достойни и отговорни граждани с подкрепата на своите възпитатели, дарили им частица от себе си, от своята човешка топлота, създали им условия за пълноценно развитие. Всяко едно от децата, намерили своя дом тук носи в сърцето си спомена и благодарността за социалната институция, пази образите на учителите и персонала, заменили родители и родно гнездо. Затова възпитаници често посещават дома, пишат благодарствени писма, пращат поздравителни картички и покани, споделят своите радости и успехи.

Гордост на дома са възпитаниците Нано Маринов Нанов (завършил Военната академия в София), Божил Ветов Петров (офицер в Българската народна армия), Емил Борисов (офицер във Военно-морския флот), Николай Димитров Николов (завършил Военно училище), Цветана Цветанова Стойковска (учителка в Текстилния техникум във Враца), завършилите Висши учебни заведения Катя Микова Тодорова, Лиляна Симеонова Цекова, Любомир Георгиев, Николина Цветанова, инж. Иван Христов, д-р Албена Василева, д-р Н. Цветанова, Красимира Цекова, Траяна Райкова, Румяна Вълкова и много други достойни хора, получили подкрепата на дома.

През целия период на съществуването на дома ръководството и екипа се стремят да повишават своята квалификация, да подобряват материално-техническата база, да работят с обич с децата, съзнавайки огромната ежедневна отговорност и грижа за тяхното възпитание и израстване. Провеждат се редовни заседания на възпитателския съвет под председателството на директора на дома. Дискутират се проблемите в учебно-възпитателната работа, чрез критики и разпалени дискусии се постига единомислие в полза на пълноценния живот на дома и в името на децата.

През периода на учебните 1979/1980 г. – 1988/1989 г. домът приема средно около 100 ученика годишно от първи до дванадесети клас, болшинството от които са сираци, полусираци, от многодетни семейства, с болни родители.

По настояване на Общинското ръководство в гр. Роман през 1990 г. към Дома за деца и юноши е открито Начално училище (НУ) „Н. Й. Вапцаров“ със статут на отделно учебно заведение и отделен бюджет, но под ръководството на един директор. През 1993 г. домът преминава на директното подчинение на Министерството на образованието, науката и техниката, а от 1994 г. НУ „Н. Й. Вапцаров“ се слива с НУ „П. Р. Славейков“ – гр. Роман.

Историята на съществуването на Дома, особено в годините след 1990 г. е свързана с материалната подкрепа на множество дарители – физически и юридически лица: фондациите „Сирак“, „Бъдеще за България“, „Мисия без граници“, „Тавита 2000“, „Царство България“, „Седем Арт“, „Непреходни ценности“, фирмите „Метизи“ АД, „Ескусиана“ ЕООД, „Стал 20“ ЕООД в гр. Роман, „Калето“ ЕООД – Мездра, „Арома“ – София, „Мотопфое“ ЕООД – София, „Слитекс“ ЕАД – Сливен, Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – София, Дом на науката и техниката – Враца, вестниците „Труд“ и „24 часа“ и много други.

През учебната 1999/2000 г. със съдействието на фондация „Тавита 2000“ в дома започва да се реализира дългосрочна програма за ремонт и обогатяване на материалната база чрез дарения от холандски и германски общности от градовете Путен и Лаге. Направени са основен ремонт на учебния корпус с инсталирано ново оборудване, подобрени са санитарно-хигиенните условия, монтирана е отоплителна инсталация. Подобрен е жизнения стандарт на децата.

Наред със създадения материален уют в дома, ръководството и екипът, съвместно с дарителите създават и емоционален комфорт на децата, грижат се за естетическото им възпитание и духовно израстване: организират се празници, инициативи, летен отдих на планина и море, целенасочено общуване с чужди народи и култури.

С влизането в сила на нов правилник за домовете (Държавен вестник, бр. 9 от 01.02.2000 г.) Дом за деца и юноши „Н. Й. Вапцаров“ се преименува в Дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа  (ДОВДЛРГ) „Н. Й. Вапцаров“, а със заповед № РД-09-462/04.08.2000 г. на министъра на образованието и науката, бившият Дом – помощно училище „Митко Палаузов“ – Роман е преобразуван в помощно училище – полуинтернат, като приемник на отглеждането и възпитанието на 100 деца с от лека до тежка степен на умствена изостаналост и става част от ДОВДЛРГ, като се оформят две самостоятелни бази – база № 1 и база № 2 с общо ръководство.

На 25.03.2011г. с Решение № 413 на Общински съвет (ОбС) - Роман, База № 2 на дома е трансформирана в Комплекс за социални услуги за деца и семейства (КСУДС), който предоставя социални услуги за резидентентна грижа и Дневен център за деца с увреждания със самостоятелно ръководство.

С Решение № 412 на ОбС - Роман се променя капацитета на ДДЛРГ „Н.Й.Вапцавов” – гр. Роман на 55 места. Бюджетът на КСУДС се формира от бюджетите на съответните услуги. Управлява се от Кмета на Общината, а дългогодишен директор (от 1998 г.) е Ивет Симеонова.

В Дома  за деца и юноши са намерили своята духовна опора, израснали са, възпитани са и са подготвени за самостоятелен живот хиляди наши деца. Зад изброяването на дати, факти и събития стоят човешки съдби, хора различни по характер и богатство на духа, запазили своя скъп спомен за мястото, откъдето са поели по своя жизнен път.       

* – По архивните документи на Дом за деца и юноши „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Роман, съхранявани в отдел  „Държавен архив” – Враца, фонд 1025.

Йоанна ПЕТРОВА, мл. експерт в Държавен архив - Враца

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 октомври 2022 г.?

Резултати