Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Справочник

Какво ще е времето през есента ?

  16.08.2021 23:10
Какво ще е времето през есента ?

В България -  жега, валежи и опасност от свлачища

Макар летният сезон да е любим на много хора, след месец ще отстъпи място на есента. Ето какво време очакваме у нас, както и на континента:

Траекторията на циклоните, които атакуват Европа от запад през есента се очаква постепенно да се изнесе на Юг. По този начин страни като Германия, Белгия и Дания, които поеха удара на тежките наводнения през юли, ще се радват на по-спокойна есен с валежи и температури около нормалните за сезона по тези географски ширини, съобщи синоптикът Николай Василковски в ефира на NOVA.

Най-западните части на Европа – бреговете на Британските острови и Португалия – ще посрещнат есента с бурно време. Заради по-топлата океанска вода повече тропически циклони ще успяват да прекосят Атлантика. Температурата на повърхността на океана е средно с 1-3 градуса по Целзий по-висока от нормалното.

В първата половина на есента подобни бури със силни ветрове и проливни валежи с по-голяма вероятност ще удрят Британските острови, а по-късно през сезона – Испания и Португалия. 

В централните части на Южна Европа времето през есента ще е бурно. Ще има условия за формирането на мощни циклони около Алпите и Северна Италия.

Достигайки топлите води на Средиземно море, някои от тези бури ще се превръщат в така наречените медикани (medicane) с тропически характеристики – мощни ветрове и проливни валежи.

Предпоставка за това е повърхностната температура на Средиземно море, която към средата на август тази година в западната му част е с около 1-2 градуса по Целзий над нормалното.

Хората в обширна част на континента ще могат да се насладят на "циганско лято" през есенните месеци. От Швеция чак до Европейска Русия времето ще е по-топло от обичайното. В Югоизточна Европа се очакват периоди с горещо време.

България също ще попадне в "горещата зона". Температурите ще бъдат по-високи от нормалните за сезона. Жегите ще са по-осезаеми през първата половина на есента. Чак в края на октомври и през ноември у нас ще има по-съществени валежи.

Очаква се тогава условията да са за по-напоителни валежи и повишен риск от свлачища, особено в районите, оголени от летните пожари.

До късно през есента по-високите температури ще създават предпоставки за гръмотевични бури и дори градушки.

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 октомври 2022 г.?

Резултати