Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Бизнес

Организират наблюдение на белоглави и черни лешояди

  16.08.2021 20:04
Организират наблюдение на белоглави и черни лешояди

Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" организира на  4-ти септември 2021 г. /събота/ разходка и наблюдение на белоглави и черни лешояди в северните части на Природен Парк „Врачански Балкан“ във връзка с  Международния ден на лешоядите.  Началния час на тръгване е  9:10 часа от центъра на село Долно Озирово.

В деня на проявата ще бъде преминат маршрут в района на с. Долно Озирово. Обща дължина на прехода е до 8 км при малък наклон на терена. По време на разходката ще могат да бъдат наблюдавани белоглави и черни лешояди, както и други интересни видове птици, обитаващи района. Нужната екипировка включва подходящи обувки и облекло за планински терен, дъждобран - при прогноза за дъжд, вода, лека храна, бинокъл - при възможност.

 За пътуващите с кола - село Долно Озирово се намира на около 25 км от гр. Враца, 25 км от гр. Монтана, 25 км от гр. Берковица, 10 км от гр. Вършец и около 100 км от гр. София.

 Белоглавите лешояди са едни от най-големите птици, които се срещат на територията на ПП „Врачански Балкан” с размах на крилете около 2, 70 метра. Този вид е включен в Червената книга на Р България и ПП „Врачанския Балкан“ е едно от малкото места, където той може да бъде наблюдаван в нашата страна. Белоглавия лешояд е възстановен, като гнездящ вид в този район благодарение на усилията на ДПП Врачански Балкан, Зелени Балкани, Фонд за дивата флора и фауна и Дружество за защита на хищните птици, които работят по различни проекти от 2004 г. до момента.

Черните лешояди за първи път са освободени по проект в ПП „Врачански Балкан“ през 2020 г. и 2021 г. Това е един от най-редките видове хищни птици в Европа, като черния лешояд е видът с най-голям размах на крилата- до 2, 95 м. Видът е включен в Червената книга на Р България и ПП „Врачанския Балкан“ е едно от много малкото места, където той може да бъде наблюдаван у нас.

     Международният ден на лешоядите има за цел да повиши информираността на широката общественост относно проблемите и нуждата от опазването им. Лешоядите са почитани от хората още от дълбока древност. Неуморни санитари и любящи родители, тези небесни господари са запленявали човешкото съзнание векове наред, а днес те са на път да изчезнат от лицето на Земята.

 Тази година заради коронавируса, походът се провежда при спазване на необходимите епидемиологични мерки.

Походът е безплатен за всички участници!!!

За връзка- Георги Стоянов, тел. 0878734503

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 октомври 2022 г.?

Резултати