Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Справочник

Очаква ни гореща седмица с температури над 40 градуса

  26.07.2021 18:16
Очаква ни гореща седмица с температури над 40 градуса

Жълт код за опасни горещини е обявен за 16 области на България във вторник

Жълт код за опасни горещини е обявен за 16 области на България утре. Това става ясно от справка на уебсайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Обявеният предупредителен жълт код е за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян.

Във вторник ще бъде слънчево. Ще духа слаб, предимно източен вятър. Затоплянето ще продължи и преобладаващите максимални температури ще са между 32° и 37°. Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месец.

От вторник до края на седмицата обаче времето остава горещо, като с всеки ден следобедите ще са с градус-два по-топли.

Очакваните температури ще са в интервала 35-40°. В някои точки на страната ще се измерят и стойности над 40°.

В началото на първата августовска седмица жегите леко ще отстъпят.

Атмосферата над Източна Европа ще е нестабилна заради преминаването на студен фронт. Очаква се в някаква степен този фронт да засегне Балканите със следобедни локални летни бури.

Веднага след това горещото време ще се завърне, отново с температури в горещия интервал 35-40° с възможни по-екстремни стойности. Там, където успеят да се развият летни бури, валежите ще са краткотрайни, в определени моменти - интензивни, с бурна гръмотевична активност, мощни пориви на вятъра и риск от градушки.

 

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 октомври 2022 г.?

Резултати