Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Любопитно

Пускат уиски от биодинамичен ечемик

  03.07.2021 23:39
Пускат уиски от биодинамичен ечемик

Пускат уиски от биодинамичен ечемик – гледан без пестициди и торове

    Първото уиски, което ще бъде произведено от изцяло биодинамичен ечемик пуска компанията Уотърфорд. Марката „Биодинамик: Луна 1.1. ще се произвежда в партньорство с трима фермери от Ирландия, които не използват торове, пестициди и хербициди при отглеждане на своя ечемик, от който впоследствие ще се дестилира уискито.

Очаква се първите бутилки от питието да бъдат пуснати на пазара още през това лято.

Освен неизползването на вредни химични препарати фермерите прилагат при отглеждане на ечемика и специфични техники като засаждане на семена в съответствие с конкретни фази на луната и използват коне за оран вместо машини. Както и малко по-странни на пръв поглед методи като заравяне на пълнени с тор кравешки рога в почвата, на която се отглежда ечемика като естествен тор, който да подхрани реколтата.

Според производителя, тези методи ще направят и уискито много по-качествено и с по-добър вкус. Освен това питието ще е и максимално здравословно. Вече са дестилирани и първите 500 барела течност от биодинамичния ечемик. Биодинамичното земеделие се използва все по-често от винарски изби, но в света на уискито компанията е пионер.

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 октомври 2022 г.?

Резултати