Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Здраве

Електронната рецептурна книжка влиза в сила

  01.07.2021 16:16
Електронната рецептурна книжка влиза в сила

От 1-ви юли 2021г.стартира електронната рецептурна книжка (ЕРК) и излиза от употреба хартиената рецептурна книжка. Договорните партньори на РЗОК/НЗОК – лекари от първичната и специализианата медицинска помощ и аптеки имат техническа възможност да използват предоставените от НЗОК електронни услуги:

- регистриране на нова ЕРК;

- промяна на диагнози в ЕРК;

- извеждане на информация за издадени и изпълнени рецепти.

ЕРК ще се издава електронно от общопрактикуващите лекари. Те ще могат да вписват в нея нови диагнози или да деактивират вече вписани. Информацията по вече издадените хартиени рецептурни книжки ще бъде достъпна онлайн за медицинските специалисти (магистър-фармацевти и лекари) през техните софтуери автоматично.

Отпада необходимостта от вписването в ЕРК и хартиената рецептурна книжка на издадени и изпълнени електронни предписания от договорните партньори на РЗОК/НЗОК.

Хартиената рецептурна книжка трябва да се представя в аптека само в следните случаи:

- за всички хартиени рецепти за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни, издадени преди 01.06.2021 г.;

- за всички издадени електронни рецепти преди да бъде въведена ЕРК (преди 01.07.2021 г.)

Всички данни по валидни рецептурни книжки (които са използвани до момента от пациентите) са мигрирани в електронен вариант на рецептурната книжка.

 

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 октомври 2022 г.?

Резултати