Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
КДК

КДК отбеляза 200 години от рождението на Раковски

  23.06.2021 18:50
КДК отбеляза 200 години от рождението на Раковски

200-та годишнина от рождението на Георги Сава Раковски бе отбелязана в Клуба на дейците на културата във Враца.

Пространни биографични данни пред аудиторията представи писателят Петър Доневски.

Раковски е роден през април 1821 г. в Котел и е всепризнат български стратег и основоположник на националноосвободителната борба на народа, за която цел създава три отделни плана. Той посвещава живота си на добруването на българската държавност и дава съществен принос за полагане на устоите на независимата българска държава. Основоположник на организираната националнореволюционна борба за освобождаването на България, революционен демократ, дипломат,  писател/поет, публицист, журналист, историк и етнограф/етнолог. „ Именно затова днес трябва да си спомним за този човек, без чието дело бъдещето на България може би щеше да е обречено на тъмнина още редица години”, каза в заключение Доневски.

Книгата на Раковски „Горски пътник” бе представена от Ботьо Гарвански. Той разказа историята на нейното написване и прочете откъси от едноименната поема.

Със свои коментари за живота и творчеството на Раковски се включи и поетът Върбан Велчев. Бе прочетена и одата на Иван Вазов, посветена на Раковски и публикувана в „Епопея на забравените”.

Последни
Анкета
Одобрявате ли излизането на ИТН от управляващата коалиция ?

Резултати