Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Спорт

Завършиха плувните курсове за ученици в Мездра

  25.08.2023 17:08
Завършиха плувните курсове за ученици  в Мездра

Завършиха плувните курсове за ученици, организирани от Община Мездра и от Център за подкрепа за личностно развитие

Завършиха плувните курсове за ученици от I до VII клас, които бяха организирани за поредна година през лятната ваканция от Община Мездра и от Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР). Обучението се проведе през периода 3 юли - 25 август на басейна в Хотелски комплекс „Долче Вита”. Спортните занимания бяха водени от квалифицирания инструктор Христо Иванов, преподавател по физическо възпитание и спорт в СУ „Иван Вазов“.

Тазгодишните плувни курсове протекоха в четири смени, всяка с продължителност 10 календарни дни. В тях се включиха общо 88 ученици от градските училища СУ „Иван Вазов“, ОУ „Христо Ботев“ и ИОУ „Св. св. Кирил и Методий”, както и от ЦПЛР.

Таксата за плувния курс беше 60 лв., като Община Мездра осигури допълнително 50% от входната такса за ползване на басейна (по 20 лв. за пълна смяна на дете), транспорта и медицинския надзор.

По време на двуседмичното обучение подрастващите усвояваха двата най-популярни стила в плуването - кроул и бруст, а по-напредналите - и гръб. В края на всяка смяна участниците в курса получиха сертификат за успешно завършено обучение, който удостоверява придобитото от тях ниво на плувни умения - I, II или III. Сертификатите на последната смяна връчи кметът на общината Иван Аспарухов.

Спортната инициатива „Плувно лято“ се реализира от Община Мездра и от ЦПЛР ежегодно от 1999 г. насам. В досегашните 25 издания на плувните курсове в тях са обхванати около 2 500 ученици от начален и от прогимназиален етап на образование.