Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Кметът на Видин се срещна с жители на село Сланотрън

  19.01.2023 18:01
Кметът на Видин се срещна с жители на село Сланотрън

Целта на събитието бе хората да бъдат информирани за напредъка на инициираните от Община Видин процедури за разработване на минералните извори. Присъстваха кметът на Видин д-р Цветан Ценков, секретарят на Общината Емилиян Енчев и инж. Виолета Георгиева - гл. експерт „Екология, озеленяване и биоразнообразие“. Участва и инж. Васил Димитров, представител на фирмата, разработила възложените и финансирани от общинския бюджет проекти за сондажи в находищата на минерални води в селата Сланотрън и Градец и в град Видин. В залата, където се състоя срещата, бяха и общински съветници, кметовете на видинските села Сланотрън и Градец – Венелин Павлов и Илия Томов, представители на медиите, както и десетки граждани.

Д-р Ценков запозна присъстващите с предприетите от Общината до момента действия. Вече има разработени проекти за изграждане на сондажи в трите находища. Има също така актове за общинска собственост на земята, както и първоначални заповеди за утвърждаване на експлоатационните ресурси и първоначални балнеологични оценки за всички находища. Предстои издаване на разрешително за водовземане от Басейнова дирекция „Дунавски район“, където обаче процедурата се бави. Едва след получаването на разрешителното, Общината може да кандидатства за финансиране от държавата, обясни кметът.

Басейнова дирекция „Дунавски район“ настоява да се промени целият проект и водите да бъдат класифицирани не като минерални, а като подземни. Общината няма да наруши закона и да ги определи като такива, каза д-р Ценков. Той съобщи, че се подготвя писмо до президента на Република България, министър-председателя, министъра на околната среда и водите и народните представители от 5-ти избирателен район - Видин, с което да се поиска подкрепата им за решаването на този толкова важен за икономическото развитие на целия регион въпрос.

Община Видин няма как да се съгласи минералните води, чиито уникални качества са добре известни, да бъдат приравнени с подземните и процедурата за издаване на разрешение да бъде като за подземна вода, подчерта инж. Виолета Георгиева. „Подземните води са на 10-20 метра дълбочина, ние искаме да добием минерални води от 1500 м. В документите, които подаваме за получаване на разрешителни за водовземане, трябва да опишем за какво ги искаме – а именно, за балнеологични нужди. Защото минералните води са специфични и трябва специфичен метод за извличането им“, обясни експертът. Като допълни, че преди да са получени разрешителните, няма как Общината да премине към следващите стъпки – да се намерят необходимите финансови средства за реализиране на сондажите и да бъдат привлечени инвеститори.

По време на срещата кметът призова жителите да инициират подписка и да изразят подкрепата си за усилията на Общината да разработи трите минерални извора. Постигането на тази цел изисква взаимодействие на местната и централната власт, както и на всички институции, имащи отношение към тази тема, подчерта още д-р Ценков. И заяви, че Община Видин няма да се откаже и ще доведе процедурите за минералните извори до успешен край.

19.01.2023

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати