Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Йордановден във Видин

  05.01.2023 12:12
Йордановден във Видин

Честването на големия християнски празник Богоявление, който отбелязваме на 6 януари, ще започне със Света божествена литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. От 11:00 ч. литийно шествие ще тръгне от храма през Крайдунавския парк до крепостта „Баба Вида“. Там от 11:30 ч. ще бъде извършен Велик водосвет, освещаване водите на Дунав и спускане на Светия кръст в реката.

Желаещите да участват в ритуала по изваждане на светинята от дунавските води, могат да се запишат в храмовете „Св. вмчк Димитър Солунски“ и „Св. Николай Чудотворец“. За целта е необходимо да представят кръщелно свидетелство.

На 6 януари имен ден ще празнуват 319 жители на Община Видин с името Йордан, като най-възрастният е роден през 1929 година в с. Слана бара, а най-младият – през 2021 година в град Видин. Името Йорданка носят 190 жителки на Общината, като най-възрастната е родена през 1936 година, а най-малката – през 2020 година.

Ден по-късно – на 7 януари, когато Православната църква почита паметта на свети Йоан Кръстител, повод да черпят имат 1013 мъже в Община Видин с името Иван. Най-възрастният е роден през 1931 година в село Градец, а най-малкият няма навършена една годинка. С името Иванка са кръстени 441 жени в Общината, като най-възрастната е родена през 1929 година в град Видин. Името Ивана носят 56 жителки на Общината.

 

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати