Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Мездренско читалище награди „Читател на годината 2022“

  21.12.2022 18:23
Мездренско читалище награди „Читател на годината 2022“

Етнографска изложба и отчитане на библиотечния конкурс „Читател на годината 2022“ организира мездренското читалище

По инициатива на Краеведското дружество на Игнажден в НЧ „Просвета 1925” - Мездра официално беше открита Етнографска изложба под наслов „Миналото разказва“. Експозицията включва повече от 50 автентични образци - тъкани, постелки, облекла, домашни съдове и други, които пресъздават традиционния народен бит в миналото.

„Тази етнографска изложба е спомен за едно отдавна отминало време, каза при откриването на изложбата Валентина Цекова, секретар на Краеведското дружество. Време, което съществува вече само в приказките, в легендите, в народните песни.

Това е време, в което българката ще подреди, ще почисти своя дом, за да създаде уют и топлина на всички, които ще се съберат в дома й. Това е време, в което, близо до огнището, българинът ще разказва истории, ще предава опит и знания, ще чете приказки за славни времена, в които има мъдрост, поука. А децата ще слушат прехласнати и също ще черпят знания, за да предадат впоследствие тези спомени на следващите поколения. Така се запазва родът, семейството, нашият корен.

Този дом днес можем да го видим в музеите и в читалищата - там, където се съхранява паметта за нашето минало. Защото тези две институции са пазители на българската памет, на нашия народ. А какво е бъдещето ни, ако не пазим миналото и не се вслушваме в това, което ни разказва то?

В тази изложба можем да видим цялата душевност на българската, когато е създавала всичко онова, което да й послужи у дома. Когато е създавала красота. И в тази красота тя е влагала своите послания за добро, за надежда, за любов, за мир и радост. А нали именно това е и посланието на празника Рождество Христово: всички ние да съхраним в сърцата си и, с очакване, чудото на раждането на Спасителя да се случи и в нашите сърца.“

По повод предстоящите Рождественски празници музикален поздрав към присъстващите отправи Женският народен хор с художествен ръководител Юлияна Антимова, който изпълни коледни песни.

Главният библиотекар в читалищната библиотека Павлина Русева обяви резултатите в конкурса „Читател на годината 2022“. В категорията „Най-четящи малки читатели“ в Детския отдел на библиотеката бяха отличени Мария-Магдалена Митева и II „б“ клас в ОУ „Христо Ботев“, в категорията „Най-дългогодишни малки читатели“ - Магдалена Дамянова и VI „а“ клас в СУ „Иван Вазов“, в категорията „Най-малки читатели“ - София Минкова и Александър Стоянов, в категорията „Най-редовни малки читатели“ - Ванеса Стоянова и Ивайло Велков, а  категорията „Читател на годината“ - Георги Дамянов.

При възрастните читатели бяха наградени: в категорията „Най-четящи читатели“ - Христина Павлова и Красимир Йорданов, в категорията „Най-дългогодишни читатели“ - Любен Медньов и Росица Филева, в категорията „Най-възрастни читатели“ - Вергиния Илиева и Петко Котларски, в категорията „Най-редовни читатели“ - Камелия и Йовчо Кънчеви, а в категорията „Читател на годината“ - Гинка Дамянова.

Призьорите в конкурса получиха книги и грамоти, които им бяха връчени от секретаря на градското читалище Моника Петкова.

От Читалищната библиотека изказаха специални благодарности на 23-ма дарители, подарили през годината книги на читалището: Василка Коловска, Веселина Кръстева, Весела Тошкова, Виктория Иванова, Виктория Митова, Гергана Валериева, Гинка Дамянова, инж. Дилян Дамяновски, Ели Петрова от София, Илиана Тодорова, Мариета Кръстева, Мая Леонкиева, Мартин Петров и Орфей Петков от София, Патрисия Терзиева, Паулина Илиева от Варна, Петър Марков, Румяна Стоянова, Савина Валериева, Теди Рафаилова, Тодор Кирков, Цветелина Стоянова и Юлия Иванова.

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати