Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин Спорт

Бал на спортиста във Видин

  15.12.2022 09:04
Бал на спортиста във Видин

Отличиха най-успешните спортисти и треньор на Видин за 2022 година

Традиционният Бал на спортиста се проведе отново след двегодишно прекъсване заради епидемичната обстановка. На церемония тази вечер бяха отличени 10-те най-добри спортисти и треньор на Видин за настоящата година. Престижното събитие, което премина под мотото „Героите на нашето време“, събра десетки представители на спортната общност – състезатели, треньори, президенти на клубове, спортни деятели, както и журналисти. Присъстваха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметът Борислава Борисова, секретарят на Общината Емилиян Енчев, председателят на Постоянната комисия за работа с децата, младежта, спорта и туризма към ОбС Наталия Милкова и членове на комисията, директорът на Общинско предприятие „Спортни имоти“ Юлиян Иванов и др.

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, под чийто патронаж се проведе Балът на спортиста, отправи приветствие. „Една дългогодишна традиция беше прекъсната заради тежката ситуация с коронавируса и много се радвам, че отново организираме този Бал и отдаваме заслуженото на младите спортисти, показали най-добро резултати на национални, европейски и световни състезания“, отбеляза той. Д-р Ценков изрази радостта си, че въпреки многото трудности Община Видин успя да предприеме мерки за подобряване на спортната база, да предостави по-добри условия за спортуващите деца и младежи, както и да им осигури транспорт до важните състезания. Кметът поздрави видинските спортисти за постигнатите успехи и допълни: „Надявам се през 2023 година да имате още по-добри резултати, да увлечете още повече ваши връстници да спортуват. Пожелавам ви прекрасна Коледа и много здраве и успехи през 2023 година“.

През годината видинските спортисти постигнаха редица успехи както на национални, така и на международни състезания. Номинациите с постиженията на всеки един от състезателите предварително бяха заявени от спортните клубове. Гласуването стана чрез анкетни карти, като един от критериите е участието в световни и европейски първенства, както и призови класирания в държавни първенства. От значение е също и това дали спортът, в който се състезава даденият спортист, е олимпийски. За 2022 година видинските спортни клубове номинираха общо 41 състезатели. Въз основа на това експертната комисия за спорт, под председателството на заместник-кмета по хуманитарни дейности и социална политика на Община Видин Борислава Борисова, определи най-успешните спортисти на Видин за 2022 година.

Десетото място в класацията е отредено за Никола Емилов от Баскетболен клуб „Видабаскет“, който е обявен за най-полезен играч в третия кръг на втория ешалон на Българската баскетболна лига. Наградата му връчи Стефан Ванчев, член на Постоянната комисия за работа с децата, младежта, спорта и туризма.

Друг представител на комисията – Олег Джоканов, даде отличието на Спортист №9 – Ванеса Димитрова от Спортен клуб по кану-каяк „Бдин-77“, с треньор Цветан Иванов. През изминалия състезателен сезон тя заема редица призови места. В държавния индивидуален шампионат за жени в Пловдив се класира на първо място на двойка каяк – 1000 м, 500 м и 200 м, в Държавния индивидуален шампионат за юноши и девойки старша възраст в Пловдив печели сребърни медали на едноместен каяк – 1000 м и 500 м, както и бронзов на едноместен каяк 200 м.

На седма позиция комисията определи двама състезатели – Рая Петрова и Сияна Кръстева от Спортен клуб „Бъдин-джудо-2016“, с треньор Габриела Кирилова. По тази причина и в класацията за най-успешни спортисти на Видин за 2022 година не бе присъдено осмо място. Рая участва в Държавното лично първенство за девойки младша възраст в Гоце Делчев и се класира на първо място. Сияна също заема първо място в Държавното лично първенство за момичета в Гоце Делчев. Те получиха своите почетни плакети от Християн Христов, член на Постоянната комисия за работа с децата, младежта, спорта и туризма и Юлиян Иванов, директор на ОП „Спортни имоти“.

Отличието за Спортист №6 отиде при Георги Миков от Спортен клуб „Борба, самбо, джудо“, който се нарежда на престижното първо място в Държавното първенство за юноши младша възраст, проведено в Гоце Делчев и на пето място в Балканиадата за юноши младша възраст в Козани, Гърция. Негов треньор е Пламен Петров. Наградата поднесе секретарят на Общината Емилиян Енчев.

Пета позиция заема Станислав Петров от Спортен клуб по бокс „Бдин“, с треньор Кирил Бушев. Състезателят бе награден от заместник-кмета Борислава Борисова. През годината Станислав става първи на Държавния личен шампионат за младежи в Петрич и на Държавния личен отборен шампионат в Горна Оряховица, като завършва и пети на Купа „България“ в Ботевград.

        Заместник-кметът обяви и спортиста на четвърта позиция – Васил Антонов от Спортен клуб „Радуканови“, с треньор Мирослав Радуканов. През годината лекоатлетът има редица успехи, сред които трето място в дисциплината щафетно бягане 4х60 м на Европейското първенство за момчета под 14 години в Бърно, Чехия, първи места на републикански първенства – четирибой и петобой, с постигнати национални рекорди и др.

Трета позиция тази година не се присъжда, тъй като са определени две втори места. Председателят на ОбС Генади Велков връчи отличията на състезателите по кану-каяк Веселин Вълчов от СК „Бдин-77“, с треньор Цветан Иванов и Мирослав Кирчев от СК по гребни и водни спортове „Бонония“, с треньор Венцислав Велков. Веселин има две международни участия – в Белград, Сърбия, където е европейски вицешампион на двойка каяк 1000 метра за младежи до 23 години и на световното първенство за младежи до 23 години в Сегед, Унгария, където заема седмо място в същата дисциплина. На Държавния индивидуален шампионат за мъже и жени в Пловдив печели два златни медала на двойка каяк – 1000 м и 500 м, както и сребърен медал на четворка каяк 1000 м. През изминалата година Мирослав Кирчев печели три златни медала на едноместен каяк на 500 м, 1000 м и 5000 м на Държавния индивидуален шампионат за мъже в Пловдив.

Спортист №1 на Видин за 2022 година бе обявен от кмета на Общината д-р Цветан Ценков. Заслужено отличието бе присъдено на Йоана Георгиева от СК „Бдин-77“. През изминалия състезателен сезон тя заема редица призови места. Йоана е европейска шампионка за девойки до 23 години на 200 м едноместен каяк на Европейското първенство за младежи, проведено в Белград, Сърбия през месец юни 2022 г. На световното първенство за младежи до 23 години в Сегед, Унгария печели бронзов медал в същата дисциплина. На Държавния индивидуален шампионат за мъже и жени в Пловдив завоюва седем златни медала на дисциплините едноместен каяк – 1000 м, 500 м и 200 м, двуместен каяк – 1000 м, 500 м 200 и двуместен каяк-микс – 500 м, както и бронзов медал на четворка каяк – 500 м. Тъй като в момента Йоана е на лагер с националния отбор, отличието прие нейната майка.

Д-р Ценков обяви и треньора на Видин за 2022 година – Цветан Иванов от СК „Бдин-77“. Под неговото ръководство през настоящата година видинският клуб по кану-каяк завоюва единадесет медала, от които девет златни, един сребърен и един бронзов на Държавния шампионат по кану-каяк за мъже и жени. Негова е заслугата за успешното продължаване на славните традиции на Видин в гребните спортове. Цветан Иванов в момента е на лагер с националния отбор по кану-каяк в Кърджали, затова от негово име наградата получи президентът на СК „Бдин-77” Светослав Илиев.

Тази година комисията присъди и три допълнителни награди. Никол Николова от СК „Бъдин – джудо - 2016“ бе отличена за най-добър млад спортист при девойките. Никол е участвала в различни международни турнири, където заема седем първи места, три втори и две трети. Тя получи почетния плакет от председателя на Постоянната комисия за работа с децата, младежта, спорта и туризма Наталия Милкова.

        Генади Велков връчи наградата за най-добър млад спортист при юношите на Божидар Транков от СК „Бонония“. На Държавния индивидуален шампионат за юноши младша възраст в Пловдив Божидар печели 4 медала: златен на 200 м едноместен каяк; сребърен на 500 м едноместен каяк, бронзов на 1000 м едноместен каяк и още един златен медал на двуместен каяк-микс.

        Специално отличие получи и капитанът на мъжкия отбор на Баскетболен клуб „Видабаскет” Юлиян Колев, който се награждава за цялостен принос в развитието на спорта. Благодарение на професионалните му умения, мъжкият отбор на „Видабаскет“ отново е на баскетболната карта на България. Със своята професионална дейност и треньорски опит той спомага за утвърждаване на позициите на баскетбола във Видин. Почетният плакет връчи кметът д-р Цветан Ценков.

        Приоритет за общинското ръководство е създаването на необходимите условия и предпоставки за подобряване на физическата дееспособност на децата и младежите и за развитие на масовия спорт. През годината с финансовата и организационна подкрепа на Община Видин бяха проведени турнири по лека атлетика, волейбол, футбол, стрийтбол, баскетбол, Панаир на спорта, в които се включиха над 1000 участници от спортни клубове и отбори от видински училища. На церемонията тази вечер осем спортни клуба бяха наградени за най-активно участие в организираните от Общината спортни събития – БК „Видабаскет“, СК „Бонония“, СК „Бдин-77“, СК „Радуканови“, ВК „Бдин-Вида“, ДФК „Видин“, ФК „Пегас Спорт“ и СК по културизъм „Бъдин“.

За доброто настроение на всички присъстващи на церемонията допринесоха с изпълненията си момичетата от танцова школа „Суинг“.

14.12.2022

 

 

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати