Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Крими

Осъдиха извършители на кражби от автосервизи във Врачанско

  22.11.2022 15:56
Осъдиха извършители на кражби от автосервизи във Врачанско

Районна прокуратура – Враца постигна осъдителна присъда спрямо подсъдимия И.М., обвинен за извършено от него престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4 и т. 7, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 28, ал. 1, вр. чл. 20, ал.1, т.2, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

Подсъдимият И.М. е осъждан за тежко умишлено престъпление с влязла в сила присъда през 2018 г.

Към м. април 2020 г. И.М. живеел на квартира в гр. Враца заедно с непълнолетния Ст. И.

Вечерта на 04.04.2020 г., след предварителна уговорка, двамата тръгнали с управлявания от И.М. лек автомобил към сервиз за ремонт на автомобили в с. Бели извор, област Враца. Целта им била да отнемат инструменти и машини, които впоследствие за продадат и да се сдобият по неправомерен начин с парични средства.

Достигайки до мястото, те установили, че сервизът бил с прилежащ гараж, чиято врата била леко открехната. Докато подсъдимият И.М. изнасял от него различни машини и инструменти, неговият съучастник Ст.И. стоял отвън и наблюдавал за евентуално наличие на хора и превозни средства, които да осуетят престъпното им деяние.

Двамата натоварили отнетите вещи в лекия автомобил, след което напуснали местопроизшествието. На следващия ден продали част от тях за сумата от 350 лива.

Няколко дни по-късно – на 09.04.2020 г., по аналогичен начин те извършили кражба на инструменти и машини от друг сервиз за авторемонтна дейност, намиращ се в района на Врачанските лозя, местността „Шаровитица“. Впоследствие от продажбата им получили парични суми от различни лица.

В хода на разследването извършителите на кражбите са били установени. Общата стойност на незаконно отнетите вещи възлиза на 1599,27 лева.

С осъдителна присъда на подсъдимия И.М. е наложено наказание от 4 години и 6 месеца „лишаване от свобода“, което може да бъде обжалвано пред Окръжен съд – Враца.

Другият обвиняем по делото – непълнолетният Ст.И., се е признал за виновен. Между защитата му и Районна прокуратура – Враца е било сключено споразумение. С определение на съда му е наложено наказание „пробация“ за срок от 10 месеца.

Откраднатите вещи са върнати и заместени на пострадалите.

               

Последни
Анкета
Харесват ли Ви изборните резултати за кметове и общински съветници?

Резултати