Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Образование

Постоянната комисия по заетост проведе заседание

  16.11.2022 18:37
Постоянната комисия по заетост проведе заседание

Заместник областният управител Милчо Стефанов председателства провелото се заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие. На него бяха отчетени резултатите от реализирания Държавен план-прием за учебната 2022/2023 година и бяха представени предстоящите дейности и предизвикателства пред държавния план-прием и допълнителния държавен план-прием за учебната2023/2024 година, както и определяне на ангажиментите на всички заинтересовани страни при разработването му.

    Началникът на РУО – Враца Лорета Колева информира членовете на ПКЗ, че ДПП 2022/2023 година след завършено основно образование е реализиран успешно, от планираните 62 броя паралелки са реализирани 60, като от тях 14 профилирани, 48 професионални  и 5 с дуална форма на обучение. 94 % от седмокласниците са продължили образованието си в област Враца. Остава голям и броят на зрелостниците, които продължават образованието си във ВУЗ.

    По отношение да ДПП за учебната 2023/2024 година се наблюдава крехка тенденция към увеличаване на броя на учениците, завършващи VІІ клас – от 1467 през миналата година на 1504 ученици. Запазват се основните принципи на планиране на  приема след седми клас, като той ще е съобразен както със стратегическите и плановите документи на общините в областта, състоянието на училищната мрежа и тенденциите относно броя на учениците завършващи основно образование по населени места и общини. Същият ще отчете и  становищата и заявките на работодателите и работодателските организации, отразяващи потребностите на пазара на труда. Стремежът е да има балансирано съотношение между образователните и професионалните паралелки. Преструктуриране на приема в посока на STEM профили и ИТ професии.

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати