Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Образование

Първа беседа с ученици в Районен съд-Враца

  14.11.2022 17:19
Първа беседа с ученици в Районен съд-Враца

В Районен съд – Враца се проведе първата беседа с ученици от кампанията на съда за повече отговорност на пътя

Първа беседа от новата инициатива на Районен съд – Враца - „С повече внимание и отговорност на пътя - животът е ценен“ се проведе днес в съда. Участие в нея взеха ученици от профилираната паралелка „Автомобилна мехатроника“ на Професионалната техническа гимназия „Н. Й. Вапцаров“ – Враца. Изборът точно те да дойдат в съда не беше случаен, защото в края на своето обучение, ще получат свидетелство за правоуправление на МПС, категория „В“. С учениците бе техният класен ръководител Николай Златев и училищният психолог Диана Конецовска. „Целта на нашата нова инициатива е превенция срещу извършването на нарушения и престъпления по транспорта. Искаме да въздействаме върху включилите се в нея така, че те да бъдат по-внимателни и отговорни водачи на пътя“ – коментира съдия д-р Вероника Бозова, която бе лектор и ръководи инициативата.

В днешната среща съдия Бозова разясни на учениците разликата между престъпление и нарушение по транспорта. Дискутирани бяха най-често срещаните престъпления и нарушения, свързани със Закона за движение по пътищата и Правилника по прилагането му. Учениците разбраха също каква е разликата между умисъл и непредпазливост при едно пътно-транспортно произшествие, какво е лека, средна и тежка телесна повреда, как се определя кога какво наказание да бъде наложено. Гостите активно участваха с въпроси в дебатирането на тази толкова актуална тема. Основният акцент днес бе поставен върху престъпленията по транспорта. На следващата среща, която ще бъде през декември, ще се говори по-обстойно за нарушенията на Закона за движение по пътищата. За тази среща съдия Вероника Бозова помоли учениците сами да съставят списък с това какви, според тях, са най-често срещаните нарушения на този закон.

В новата инициатива на Районен съд – Враца могат да се включат, както ученици в гимназиален етап, така и преминаващи курс за придобиване на правоспособност за управление на МПС и граждани. За участие в програмата могат да се правят индивидуални и групови записвания на [email protected], както и на тел. 0878892736.

 

 

Последни
Анкета
Харесват ли Ви изборните резултати за кметове и общински съветници?

Резултати