Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Карикатури от 25. Габровско биенале гостуват във Враца

  08.11.2022 19:05
Карикатури от 25. Габровско биенале гостуват във Враца

От 15 ноември до 15 декември 2022 г. в Младежки дом Враца ще се състои  изложба на избрани карикатури от 25. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството. Откриването е на 15 ноември (вторник) от 18:00 ч. в Синя зала на Младежки дом Враца, бул. Втори юни 10.

През 2022 Музеят на хумора и сатирата в Габрово навършва заветните 50 години. Тази златна годишнина съвпада с 25-тото издание на Габровското биенале, един от най-мащабните международни форуми за изкуство в България. Тази година то може да се похвали с цели три изложби с участието на над сто артисти от цял свят. Темата е Икономия на средствата, актуална не само заради пословичната габровска пестеливост, а и с оглед на все по-критичната нужда от икономисване, запазване и грижа за ресурсите в световен мащаб. Като тема на Биеналето, Икономия на средствата означава промяна към грижа и поддръжка вместо шоубизнес; вглеждане в обществото, но и поглед към изкуството, неговите начини на производство и изразни средства, където краткото, икономичното и простото са част от поднасянето на поантата.

Изложбата, която представя Младежкият дом във Враца, подбира малка част от творбите, селектирани от международно жури в раздел Карикатура. Селектираните 23 карикатури са на тема Климатични промени и дават различен авторски прочит на този глобален проблем. Затова освен че ще усмихнат публиката, със сигурност ще дадат храна за размисъл.

Сред представените автори е носителят на голямата награда Златен Езоп за карикатура Ивайло Цветков (България), както и отличеният с награда за карикатура украински художник Олекси Кустовски, а сред имената на участниците са Муамер Олджай (Турция), Ян Ся (Китай), Мариан Аврамеску (Румъния), Гатис Шлука (Латвия), Силвано Мело (Бразилия), Муса Гюмюш (Турция), Енгин Селчук (Турция), Саджад Рафи (Иран), Стоян Дечев (България), Милад Ромина (Иран), Дейв Ковърли (САЩ), Диего Фелд (Аржентина), Саад Хаджо (Сирия), Брус МакКинън (Канада), Аренд ван Дам (Нидерландия), Ириен Трендафилов (България), Шериф Арафа (Египет), Ги Бадо (Канада).

Гостуващата изложба във Враца се организира от Галина Димитрова-Димова, независима кураторка, която живее в града. Инициативата се подкрепя от програма Творчески стипендии на Национален фонд Култура и се реализира в сътрудничество между Музея на хумора и сатирата - Габрово и Младежки дом - Враца.

Последни
Анкета
Харесват ли Ви изборните резултати за кметове и общински съветници?

Резултати