Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Пегас

Светла Дамяновска представи „Четири социални поеми“

  20.10.2022 14:42
Светла Дамяновска представи „Четири социални поеми“

Премиера на най-новата поетична книга на Светла Дамяновска „Четири социални поеми“ се състоя в Мездра

В деня на небесния закрилник на българския народ Св. Иван Рилски Чудотворец - 19 октомври, в гр. Мездра се състоя представяне на най-новата поетична книга на Светла Дамяновска „Четири социални поеми“. Домакин на събитието беше Община Мездра, а съорганизатор - Литературен клуб „Христо Ботев“ при НЧ „Просвета 1925”.

Премиерата уважиха почитатели на писменото слово, колеги и приятели на авторката, която е председател на Литературен клуб „Христо Ботев” и гл. експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра. Сред тях бяха заместник-кметът на общината Нели Минева, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, секретарят на градското читалище Моника Петкова, журналистът и издател Иво Йорданов, както и рецитатори от Клуб „Умението да говорим пред публика“ при СУ „Иван Вазов“.

„В тази книга съм обединила поеми, които са писани през различни периоди от моя живот, сподели при представянето на „Четири социални поеми“ Светла Дамяновска. Първата - „Метаморфоза“, е от 1999 г., десет години след Промяната в България. Втората - „Пролетно топене“, е от 2006 г., третата е „Протестите на 2013 г.“, а четвъртата - „Безкрайна пандемична поема“, е съвсем нова и е посветена на ковид пандемията.

Социалният елемент преминава като „червена нишка“ и през четирите текста. Започва от „Децата на Промяната“, т. е. моето поколение, което изстрада и продължава да изживява този Преход, който така и не свършва. През демографския срив, който е отразен в „Пролетно топене“, през протестите на 2013-а, които, за мое голямо съжаление, четейки текста, ми се струват толкова актуални и към днешна дата. И вече в световен мащаб - ковид пандемията, като тази поема е малко по-специална: при нея статистическият елемент, т. е. проследяването на заболелите и жертвите на болестта, е един вид летопис на ковидното време.“

„А ние, дето оставаме в реалността,

посивяваме с всеки ден недоизминал.

Като кадри от черно-бял, евтин филм

щрака животът ни дните…

А когато небесният фотограф

промие лентата и извади снимките,

ще оставя за спомен един албум-книга

с чисто черни фотоси и особени бели стихове.“ 

Това е само едно от поетичните послания, които отправя към читателите Светла Дамяновска.

Водещ на събитието беше Христина Иванова, преподавател в ОУ „Христо Ботев“, а рецензенти на четирите поеми - Николай Ненов, Павлина Русева, Елка Русева и Тодорка Василева.

„Четири социални поеми“ е 12-ата поетична книга на Светла Дамяновска и общо 16-ата в литературната й биография. Графиките са на самата авторка, а дизайнер на корицата е нейният син Владимир Дамяновски. Книгата излиза под щемпела на Издателство „Българи“ (София, 2022 г.).

За финал Светла Дамяновска получи поздравления и цветя, след което раздаде автографи на своите най-верни почитатели.