Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Бизнес

Чирен е запълнен на 67%, а до края на октомври може да стигне 80%

  11.09.2022 20:12
Чирен е запълнен на 67%, а до края на октомври може да стигне 80%

Шефът на ”Булгартрансгаз”: Чирен е запълнен на 67%, а до края на октомври може да стигне 80%

Към днешна дата хранилището в Чирен е запълнено на 67% от техническия му капацитет и с темповете, с които върви нагнетяването, има вероятност до края на октомври да постигнем целта, заложена в регламента на ЕС за 80% запълняемост.

Това заяви директорът на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов. 

 "Най-важното е в Чирен да бъдат съхранявани количествата за есенно-зимния сезон, защото тогава потреблението нараства значително и Чирен влияе съществено върху целия микс", каза той.

По думите му през най-студените зимни дни България е употребявала около 17-18 млн. куб. метра от Чирен.

 “В  момента техническият капацитет преди проекта за разширяване позволява при форсмажорни обстоятелства да добиваме 4-4,5 млн. куб. метра на ден. В проценти е около 15-16%”, уточни Малинов.

Той обясни, че разширяването на хранилището е одобрено от Европейската комисия, която е отпуснала финансова подкрепа в размер на 78 млн. евро. 

 “В момента "Булгартрансгаз" води разговори за останалата част от фиансирането с различни институции, включително с държавни финансови фондове от САЩ”, каза още директорът на дружеството

 Окончателното приключване на проекта и въвеждането му в експолатация са предвидени за края на 2024 г., което е в синхрон с въвеждането в експлотация на терминала за втечнен газ в Александруполис, който трябва да заработи в началото на същата година.