Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Враца

Враца отбеляза 137 години от Съединението

  06.09.2022 15:34
Враца отбеляза 137 години от Съединението

По повод 137-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия във Враца се състоя  честване пред паметника на загиналите във войните.

 Всяка година на 6-ти септември се връщаме към събитията от 1885 г., дата която според историците бележи един от най-високите върхове на волята на българския дух за държавност, когато редица общественици и революционери дават живота си за националната кауза, родила се и живяла години наред в умовете и сърцата на българите. Днес, 137 години по-късно, празнуваме 6 септември като символ на националното единство.

„Да си припомним днес урока на предците ни, обединили усилия в името на родината… Вярвам в мъдростта на българския народ, че може да прощаваме, че може да намираме консенсус и разбиране помежду си, за да обединим усилията си така, както са го направили нашите предци. Точно този урок трябва да си припомним и да научим днес, че само от нашите задружни усилия зависи дали наистина ще честваме Съединението.”, каза в словото си кметът на Враца Калин Каменов.

 Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий отслужи благодарствен молебен и водосвет за здраве и благоденствие.

 В отбелязването на Съединението, организирано от Община Враца, участие взеха духов оркестър при Народно читалище „Развитие – 1869“ - Враца, представителна войскова част от Военно формирование 54 990, Врачанска Митрополия.

На церемонията присъстваха областният управител на област Враца, заместник-кметовете на Община Враца, общински съветници, представители на културни и образователни институции, организации, ученици и граждани.

 В знак на признателност и преклонение, пред паметника на загиналите във войните и пред паметната плоча на полковник Васил Таслаков и загиналите от 35 врачански полк в Добричката епопея, бяха поднесени венци и цветя.

Последни
Анкета
Подготвихте ли децата за новата учебна година?

Резултати