Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Крими

Задържаха под стража мъж, обвинен в държане на наркотици

  02.09.2022 15:34
Задържаха под стража мъж, обвинен в държане на наркотици

Врачанският окръжен съд постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ за мъж, обвинен в държане на наркотици с цел разпространение и на археологически обекти

Окръжен съд – Враца днес постанови да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо К. С. Срещу него е повдигнато обвинение от Окръжна прокуратура – Враца за две престъпления. За това, че на 29 август т.г. в обитаван от К. С. имот във врачанско село, без надлежното разрешително в нарушение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – кетамин и канабис, и за това, че на същата дата и място е държал повече от три археологически обекта – 579 предмета с кръгла и друга неправилна форма, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред.

„Преценявайки събраните до момента писмени и гласни доказателства, съдът намира, че от същите би могло да се изведе обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен с поведението си към престъплението по чл. 354а, ал.1, изр.1, алт.3 НК. С протоколите за тестване на намерените наркотични вещества се установява, че същите представляват канабис и кетамин. Целта на разпространението се извлича освен от голямото количество на намерените наркотици, така също и от намерената електронна везна, опаковките, в които част от наркотиците са били поставени. Що се касае до второто престъпление, за което му е повдигнато обвинение – по чл. 278, ал.6, алт.3 НК, единственото доказателство за това престъпление е одобрения протокол за претърсване и изземване, в който са описани и иззети в буркан 366 бр. предмети с кръгла неправилна форма, 8 бр. обекти в плик, 7 бр. метални обекти в плик и 1 бр. метален обект също в плик. Липсват обаче доказателства, че същите представляват археологически обекти. Действително, наказателното производство е в начална фаза и все още не е назначена експертиза на тези обекти, но на база събраните до момента доказателства съдът не може да приеме, че за това престъпление е налице обосновано подозрение за съпричастност на обвиняемия към повдигнатото му обвинение по чл. 278, ал.6, алт.3 НК. Съдът приема, че е налице и другата кумулативна предпоставка по чл. 63 ал.1 НПК за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ - реалната опасност обвиняемият К. С. да извърши друго престъпление. На първо място, опасността от извършване на друго престъпление се извежда от вида и тежестта на повдигнатото обвинение, а фактологично се обосновава от данните по делото за личността на обвиняемия. Обремененото му съдебно минало /11 осъдителни присъди/ и лоши характеристични данни, очертават една личност с висока обществена опасност и трайни престъпни навици“ – се казва в мотивите на съда.

Определението на Окръжен съд – Враца подлежи на обжалване и протестиране в тридневен срок пред Апелативен съд – София.

 

Последни
Анкета
Подготвихте ли децата за новата учебна година?

Резултати