Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Образование

Приключи инициативата „Лято в библиотеката 2022“

  01.09.2022 15:01
Приключи инициативата „Лято в библиотеката 2022“

Лято, пълно с предизвикателства, подари Регионална библиотека „Христо Ботев” на децата на Враца

Под мотото #ПриНасЕВесело преминаха и тазгодишните летни инициативи от „Лято в библиотеката 2022“. Програмата за пореден път имаше за цел да обхване всички възрасти, като стремежът бе към занимания, които стимулират творческото мислене и креативността, емоционалната и социалната интелигентност. Малчуганите до 7 г. активно се включиха в приказна лятна читалня на открито в градинката зад паметника на Христо Ботев, която всяка сряда ги събираше на сянка и седянка с книжки в ръка, танци и подвижни игри. Известни харизматични личности от града бяха специални гости на библиотеката и четоха традиационни и съвременни приказки на най-малките любители на книжките. По-големите сред тях изразяваха себе си в работилница „Лято в бурканче”, където имаха възможност да развиват своята емоционална интелигентност чрез преживяване. В продължение на 6 седмици всяко дете събираше в своето красиво украсено бурканче всички вълнения, приключения, срещи и нови преживявания, които му се случваха през лятото, за да може, когато навън завие зла зима, да го отвори и да се постопли от спомена за преживяното в слънчевите летни дни. Към творчески настроените малчугани бе насочена работилницата „Фабрика за истории”. Там намериха възможност за изява любителите на каламбурите с думи и на заплетени разкази с неочакван край.

   Всеки четвъртък в „Детски отдел“ и във филиала на Регионална библиотека малки сръчковци участваха в най-креативната сред работилниците. В нея децата изпробваха творческите си възможности на ръцете си, като създаваха красиви изделия от хартия, картон, вълна, дърво, както и от материали за рециклиране. Всяко от творенията те можеха да си отнесат вкъщи и да го ползват или да му се радват. Разучиха техники като тъкане, декупаж, мозайка, плетене на кошница и др.

Тийнейджърите намериха своето призвание в Ателието за подкасти “От тийнейджъри за теийнейджъри” и създадоха два епизода по теми, които вълнуват тях и техни връстници.

За финал на „Лято в библиотеката” всички малчугани, събрали най-много печати от участие в инициативите, бяха поканени на специален уъркшоп по танци под ритмите на музиката от „Цар Лъв”.

През летните месеци, библиотечните специалисти проведоха общо 55 събития в рамките на програмата „Лято в библиотеката”. Участие взеха общо 1 150 деца и тийнейджъри.

Благодарим на всички ентусиасти и на нашите всеотдайни доброволци, които бяха неотлъчно с нас през цялото приказно „Лято в библиотеката“!

Очакваме Ви и следващата година по същото време...

Следете нашата страница https://www.facebook.com/libvratsa за следващите ни интересни иницативи!

Последни
Анкета
Подготвихте ли децата за новата учебна година?

Резултати