Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Кметът на Видин даде старт на велопрехода „Дунав Ултра“

  28.08.2022 13:41
Кметът на Видин даде старт на велопрехода „Дунав Ултра“

Д-р Цветан Ценков приветства участниците в тазгодишното издание на инициативата, които рано тази сутрин се събраха на площад „Бдинци“. „От сърце благодаря, че популяризирате прекрасния спорт колоездене. Дано много хора да видят този добър пример, да слязат от своите автомобили и да започнат да се движат повече с колелета“, отбеляза кметът. Той пожела на всички велосипедисти да достигнат до финала без инциденти и това преживяване да им донесе много хубави емоции. „Надявам се догодина да се върнете отново тук и да направим чудесен десетгодишен юбилей на „Дунав Ултра“, каза д-р Ценков.

Основателят на маршрута Борис Бегъмов изрази радостта си, че „Дунав Ултра“ отново е в старопрестолния град Видин, който е органически свързан с велопрехода. „Огромен е интересът към събитието. Изключително се вълнувам да приветствам толкова много хора, които са дошли да се забавляват и да бъдат мисионери в каузата за популяризиране на над 110 населени места“, сподели Бегъмов. Той благодари на д-р Цветан Ценков за гостоприемството и му подари колоездачна тениски, върху която е изписано името на видинския кмет.

От площад „Бдинци“ велосипедистите се насочиха към мястото, където бе даден стартът. Д-р Ценков също се включи в началния етап, като измина заедно с групата колоездачи разстоянието до град Дунавци.

„Дунав Ултра“ е най-дългият туристически веломаршрут в България. Тази година в проявата, партньор на която е и Община Видин, се включиха около 160 колоездачи, които приемат предизвикателството да преодолеят 740-километровия маршрут от Видин до Дуранкулак. Мисията на инициативата е популяризиране на населените места по поречието на Дунав, а мотото на прехода е „Реката, Добруджа и морето 2022“.

28.08.2022

Последни
Анкета
Къде ще почивате това лято?

Резултати