Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Бизнес

Българска извара от козе мляко спечели най-високото отличие

  16.08.2022 15:35
Българска извара от козе мляко спечели най-високото отличие

Българска извара от козе мляко спечели най-високото отличие на конкурса Great Taste 2022. Експертите на най-авторитетните световни награди за вкус присъдиха три  високи отличия на продукти на „Хармоника”

 Българска извара от козе мляко спечели най-високото отличие на най-авторитетните световни награди за вкус Great Taste Awards. Изварата на Хармоника получи три звезди от международните експерти, а с по една звезда бяха отличени още два продукта с българската марка – лимонада и солети от лимец. Хармоника е сред призьорите на престижните награди за шеста поредна година, но за първи път се сдобива с най-голямото признание – три звезди.

Повече от 14 000 продукта бяха подложени на сляп тест при оценяването за Great Taste. 4078 от тях бяха наградени с 1 звезда, 1237 – с 2 звезди, а на 241 бяха присъдени 3 звезди за изключителен, необикновено добър вкус. Хармоника е една от двете български марки с продукти, отличени с три звезди – като по-малко от 1% от кандидатстващите получават тази най-висока оценка. Наградени са общо 11 български продукта – три от тях са на Хармоника.

„Да получим три звезди на Great Taste е огромно признание за Хармоника, знак, че постигаме целта си да предложим чиста храна с превъзходен вкус“, посочва Любомир Ноков, съосновател. „Наградите от този престижен форум са също признание за безценните дарове на българската природа и традиция и за труда на българските производители. Тази световна оценка ни кара да продължим да следваме отговорната си политика за опазване на околната среда и в подкрепа на българските фермери“, допълни той.

Признати като отличителен знак за високи постижения и активно търсени както от любителите на храната, така и от търговците на дребно, наградите Great Taste оценяват преди всичко вкуса. Продуктите се дегустират на сляпо: всеки от тях се изважда от опаковката, така че да не може да бъде разпознат, преди да бъде оценен по строги критерии. Тази година журирането продължи 90 дни в Дорсет и Лондон с участието на повече от 500 експерти. Те оценяваха храни и напитки от 110 страни от цял свят.

Най-високо отличеният продукт – изварата от козе мляко на Хармоника, е произведена от био българско мляко от кози, отглеждани пасищно на чист въздух и под планинското слънце. Тя е много богата на протеини и с удоволствие може да бъде възприета и като деликатес.  Журито оцени по достойнство Хармоника и за „деликатно газираната лимонада“, както и за солетите от лимец.

Повече информация на: www. harmonica.bg

За Хармоника

Историята на Хармоника започва през 2006-а година с едно био кисело мляко, но с надежда и увереност, че ще променяме нещата към по-добро. В работата си открихме, че земеделието и производството на храна са в епицентъра на големите екологични проблеми, пред които е изправено поколението ни – загуба на биоразнообразие, промени в климата, замърсяване. Сега работата ни е да търсим решения на тези проблеми чрез всичко, което правим. България може да е невероятен пример за това как се произвежда храна с грижа за биоразнообразието, почвата и водата, с плодородие, което носи просперитет на хората. Затова избираме да работим открито, привличайки все повече фермери, преработватели и партньори, които споделят ценностите ни. Избираме да се развиваме така, че да бъдем добра алтернатива.

Продукти с марката Хармоника, отличени с една звезда на наградите Great Taste:

2021 г.: Сини сливи

2020 г.: Бисквитки и Крема сирене

2019 г.: Лютеница „Хаджиеви“ и Бадемов тахан

2018 г.: Какаов крем Gourmet

2017 г.: Сироп от рози

За Great Taste - Създадени през 1994 г., наградите Great Taste се организират от Гилдията за изискана храна и представляват най-голямата, най-дългогодишна и най-уважавана сертификация за продукти на занаятчии и производители на специализирани храни и напитки в света. Пълният списък на тазгодишните победители можете да намерите на www.greattasteawards.co.uk.

 

Последни
Анкета
Къде ще почивате това лято?

Резултати