Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Справочник

Какво ще бъде времето през месец август 2022 година?

  31.07.2022 18:28
Какво ще бъде времето през месец август 2022 година?

Горещини с 40 градуса ни чакат между 5-ти и 8-ми август

Валежи само в западните райони

Тази година август ще бъде с температури около нормата, като очакванията са по Черноморието да бъде по-хладно с 1,2 градуса от средните месечни температури. Близки до климатичните норми ще бъдат температурите в западните райони.

Валежите ще бъдат по-малко от обичайното, като най-малко ще вали над централните и източните части от страната. 

Първата десетдневка (1-10 август) ще започне със превалявания в  западната половина от страната, като  източните райони ще бъдат недосегаеми за валежите. Слабо понижение на температурите, като максималните ще бъдат 32 до 37 градуса.

Между 5 и 8 август за кратко ни очакват отново горещини. Термометрите в населените места ще гонят 40-градусовата температурна бариера. Валежи и кратко захлаждане се очаква между 9 и 11 август. Преваляванията ще достигат до Черноморското ни крайбрежие. По-интензивни ще бъдат в западните и северни райони и по южното ни Черноморие.  

През втората десетдневка ще бъде сухо и сравнително топло. Валежи се очакват от 19 до 20 август, като ще вали и по Черноморското ни крайбрежие. От 10 до 17-и дневните температури ще достигат стойности до 36, 39 градуса, а в края на десетдневката ще се понижат - от 27 до 32. 

В началото на третото десетдневие (21-31 август) ще има условия за пренос на по-хладен въздух от север и  по-съществено понижение на температурите - 27 до 32 градуса.

Валежи са възможни на 23,24 август, главно в западните и в северните части от страната и по Черноморското ни крайбрежие. От 25 до 29 отново ще настъпи слънчево и по-топло време. Превалявания се очакват на 30 и 31 август, главно в западната половина от страната.

Геопрогноза

Слаби магнитни бури в началото, средата и края на август

През повечето дни от месеца слънчевата активност ще бъде средна и земното магнитно поле ще бъде динамично, с повишена активност. В началото, около 3-4 август, през периода 18-20-и август и около 30  август на ширините на Балканите се очакват се слаби  магнитни  бури, без да оказват съществено влияние на комуникациите.

Иначе през осмият месец от годината обикновено е слънчево и топло, а през отделни дни и горещо. Тогава температурите достигат стойности до 35, 40 градуса. През този месец има най-много дни с температури над 40 градуса от цялата година.

Най-високите температури са отчетени в Чирпан 45 градуса, в Сандански - 44, в Русе, Плевен, Търговище, Елхово, Свищов - 43, и др. В София най-високата температура през този месец е 39 градуса, измерена на 11 август 1994 година. 

Народна метеорология

Първите дни на август показват каква ще е зимата

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За август народната метеорология гласи:

Сух август – сухи бъчви, дъждовен август – пълни бъчви. По дните от 1-ви до 12-ти се съди за времето през отделните месеци. Ако на първи, втори и трети август е горещо, то януари, февруари и март ще е студено и обратното. 

Последни
Анкета
Къде ще почивате това лято?

Резултати