Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

50-годишен юбилей чества ППМГ „Екзарх Антим I“

  18.06.2022 19:16
50-годишен юбилей чества ППМГ „Екзарх Антим I“

Тържествен концерт бе кулминацията на събитията, с които  видинската математическа гимназия отбеляза значимата годишнина. По този повод в залата на Общинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“ се събраха бивши и настоящи ученици и учители, представители на институции и множество приятели на Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“. Сред официалните гости бяха заместник-председателят на 47-ото Народно събрание Росица Кирова, заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил и др. Събитието уважи и заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова.

Тя връчи на директора на ППМГ Румяна Петрова поздравителен адрес от кмета д-р Цветан Ценков. „Отбелязването на 50-годишния юбилей на Профилираната природо-математическа гимназия е празник не само за Вас, а за всички наши съграждани. Защото ние се гордеем с нейната история, с професионализма на нейните преподаватели, с постиженията и отличната подготовка на възпитаниците й. Училище, което достойно носи името на един велик българин – екзарх Антим Първи“, пише в поздравителния адрес.

            Приветствия по случай празника отправиха заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова и заместник-министърът на образованието Мариета Георгиева, която връчи на директора Румяна Петрова плакет на Министерство на образованието и науката, с който природо-математическата гимназия е удостоена по случай юбилея си. Поздрав поднесе и Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, който в словото си подчерта приноса на ППМГ „Екзарх Антим I” за обучението и възпитанието на хиляди видински деца, постигнали своята успешна реализация в живота.

Директорът на гимназията Румяна Петрова благодари за хубавите думи и отбеляза, че постигнатите успехи са резултат от усилията на много хора. „Днес фамилия МГ се събра. Събра ни празник – важен, прекрасен: 50 години от създаването на нашето училище. Училище, изживяло съзидание, но и много промени. Училище с богата история. Училище, което е дало изключително голям дан на развитието на образователното дело в града ни“, заяви Петрова.

На юбилея бе отдадено заслужено признание на част от хората, допринесли за издигане авторитета на видинската математическа гимназия. Икони на светите братя Кирил и Методий, осветени от Негово Високопреосвещенство видинския митрополит Даниил, получиха бившите директори на ППМГ Здравко Дамянов и Георги Иванчев, както и редица изявени учители, оставили незаличима следа в историята на гимназията. Отличени бяха също така и един от успешните бивши възпитаници на гимназията – математикът доц. Ангел Живков, както и вървящият по неговите стъпки Радослав Попов, който в момента е ученик в 11 клас.

Юбилейният концерт бе повод хора, свързали житейската си съдба с ППМГ, да се върнат назад в спомените и с носталгия да разкажат за времето, прекарано в гимназията. Сред тях бе и жената, заслужено наричана „живата история“ на ППМГ – Райна Матеева, дългогодишен преподавател по история и заместник-директор на гимназията. А след минутите, посветени на равносметка и ретроспекция, своите разнородни таланти представиха бивши и настоящи възпитаници на училището. Музикален поздрав поднесе и Ансамбълът за народни песни и танци „Дунав“.

По случай юбилея си ППМГ „Екзарх Антим I“ получи цветя от Община Видин, както и от още много институции и граждани.

Празничната програма по случай 50-годишнината на видинската математическа гимназия днес започна с тържествено шествие под мотото „Да съберем семейството“, в което се включи и заместник-кметът Борислава Борисова. Шествието, водено от Градския духов оркестър, тръгна от двора на училището, премина през площад „Бдинци“ и централната пешеходна зона на Видин и стигна до Спортна зала „Фестивална“. Там се проведе едно изключително атрактивно събитие – мач, в който един срещу друг се изправиха бивши и настоящи баскетболни звезди на ППМГ. Оспорваната среща завърши при резултат 59 на 55 точки в полза на отбора на ветераните. Част от днешните юбилейни събития бе и прожекцията на филма „50 години определяме бъдещето“.

            За своя юбилей Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ е удостоена и с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на президента на Република България. Отличието се присъжда на учебното заведение за значим принос за образованието на поколения ученици, както и за ролята му в изграждането на съвременния облик и методика на профилираното обучение по точните и природните науки.

Последни
Анкета
За кого ще работи правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

Резултати