Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Представители на три читалища от община Мездра отиват в Копривщица

  16.06.2022 18:40
Представители на три читалища от община Мездра отиват в Копривщица

Представители на три читалища от община Мездра ще вземат участие в ХII Национален събор на българското народно творчество в Копривщица

Три самодейни състави, трима индивидуални изпълнители и три групови носителки на традиционна домашна дейност, представители на три читалища от община Мездра, са допуснати до участие в XII Национален събор на българското народно творчество в Копривщица. Това стана ясно след като бяха оповестени резултатите от регионалния етап на събора, който се състоя в началото на м. юни във Враца.

В областната селекция взеха участие певчески и танцови групи, дуети и индивидуални изпълнители на автентичен фолклор, представители на читалища от общините Враца, Криводол, Мездра, Мизия и Хайредин. Техните сценични изяви оцени експертна комисия с председател доц. д-р Йорданка Манкова, фолклорист и етнограф.

За заключителния етап на събора (5-7 август 2022 г., м. Войводенец/ Копривщица) са класирани 216 самодейци от Врачанска област - представители на 20 читалища от пет общини. Сред тях са 34 самодейци от община Мездра:

• Мъжка фолклорна група „Змей Горянин” и Женска фолклорна група „Плетеница” при НЧ „Факел-1926” - с. Зверино, Танцова формация за автентичен фолклор при НЧ „Наука-1919“ - с. Лик;

• инструменталистите Георги Димитров (90 г.) - свирач на окарина от НЧ „Наука-1919“ - с. Лик, Йордан Борисов (70 г.) - свирач на двоянка, дудуче и окарина и Димо Филипов - свирач на овчарска свирка от НЧ „Факел-1926” - с. Зверино;

• три групови носителки на умението „Варене на домашен сапун“ - Лиляна Лещарска, Илинка Кръстева и Маргарита Петкова от НЧ „Просвета-1928“ - с. Царевец.

За откриването на събора на централната сцена комисията препоръчва на Организационния комитет да бъде включен в програмата Танцов състав за стари обичаи и изворен фолклор „Сърбеница“ при НЧ „Пробуда-1927“ - с. Софрониево, община Мизия.

До 30 юни ръководителите и организатори на групите и на изпълнителите, класирани за участие в XII Национален събор на българското народно творчество в Копривщица, трябва да уведомят писмено Областна администрация - Враца за точния брой на лагеруващите и броя на палатките, които ще бъдат изграждени; графика на пристигането и отпътуването на участниците, брой, вид и регистрационни номера на транспортните им средства; ръководителите на групите и лицата за контакт.

Последни
Анкета
За кого ще работи правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

Резултати