Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Спорт

Врачански моделисти са четвърти на Световни финали

  06.06.2022 14:11
    Врачански моделисти  са четвърти на Световни финали

От 3 до 4 юни в гр. Ассен -Холандия се проведе световно първенство по автомоделен спорт, за модели в мащаб 1/10 задвижвани с водородна клетка. В шест часовата надпреварата за хибридни модели Horizon Hydrogen Grand Prix-World finals,  взеха участие 15 отбори от 2 континента.

Отборът на България се представляваше от Спортно Технически моделен Клуб – Враца, в състав - Любомир Михайлов, Никола Костов, Самуил Кулев, Мартин Петров -треньор и ръководител и Ивайло Иванов – отговарящ за телеметрия и софтуерна поддръжка, а Филип Дворски – Технократи , беше включен в екипа на експертите съблюдаващи спазването на правилника.

Правото да участват на Световните финали, СТМК Враца придоби спечелвайки 4 часовото ,,Второто Национално Първенство“ за автомодели задвижвани с водородна клетка, на 14 май в  ,,Овергаз Арена“ гр. София.

Първите 3 места в Световният финал Horizon Hydrogen Grand Prix – Holland, окупираха отборите от USA. Единствената  сериозна конкуренция от Европа за влизане в челната тройка, бе отбора на България който се класира на 4 място изоставяйки само на 6 обиколки от третия отбор на USA.  В последните минути от 6 часовите финали, отборът от USA изразходи своите водородни контейнера и остана в бокса. Бяха необходими само още 60 секунди и България щеше да е на почетната стълбичка на този Световен форум .

Важна подробност е че отборите от USA са спонсорирани  за своето участие от водещи автомобилни производители и че само България бе с модел разработката, изработката, инженерното решение и дизайн изцяло дело на екип от Българската федерация по автомоделни спортове, за което очаквахме да получим приз.

 Участието на Българският отбор е организирано от Технократи – образователни програми и курсове за деца, със съдействието Българска федерация по автомоделни спортове и подпомогнато от самите участници.

Последни
Анкета
За кого ще работи правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

Резултати