Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Областен етап от 12-ти Национален събор Копривщица 2022

  03.06.2022 19:31
 Областен етап от 12-ти Национален събор Копривщица 2022

На 5 юни 2022 г. във Враца ще се проведе Областен етап от 12-ти Национален събор на народното творчество – Копривщица 2022

Дълго отлаганото заради Ковид пандемията 12-то издание на Национален събор на народното творчество в  град Копривщица ще се проведе в периода от 5 до 7 август 2022 г.

Съборът на народното творчество в град Копривщица е създаден през 1965 г. Провежда се на всеки 5 години в първите петък, събота и неделя на месец август в град Копривщица. За тези години той се утвърди като най-авторитетното и представително движение за опазване и популяризиране на човешката креативност, свързана с културните традиции и фолклора, част от културното наследство на България.

От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Реализирането на събора е на два етапа – областен и национален, като първият ще се проведе във всички административни области в страната. Организирането на първия етап – подбор на участниците за Копривщица - 2022, е поверено на областните управители.

Областният етап за област Враца ще се проведе на 5 юни 2022 г. с домакинството на кмета на община Враца в Градска концертна зала, от 9, 00 часа, като всеки любител и ценител на народния фолклор може да посети събитието и да се наслади на изпълненията. Входът е свободен. Пандемията и социално-икономически фактори са повлияли за съжаление и върху самодейците и читалищата в нашата област, но духът на носителите и пазители на националната фолклорна съкровищница на област Враца не може да бъде сломен, смята г-н Стефан Красимиров, областен управител на област Враца.

Комисията, назначена със заповед на областния управител, е с председател д-р  Йорданка Манкова – фолклорист и етнограф, и членове: фолклористи, етнографи, културолози и изследователи на необработен фолклор. Те  ще оценят изпълнителите и ще класират най-добрите носители на самобитните фолклорни традиции на нашата област. Протоколът с класацията ще бъде изпратен до 15 юни в Министерството на културата и община Копривщица.

Сред участниците в областния етап се открояват вписаните през 2021 г. в националната листа „Живи човешки съкровища”, представители на НЧ „Просвета-1928“- с. Царевец, община Мездра, с умението „варене на домашен сапун“, които ще го възпроизведат на сцена.

Областният управител Стефан Красимиров пожелава на участниците в областния етап не само да се класират за националния етап, но и да донесат в област Враца призовите места от XII национален събор на народното творчество – Копривщица’2022.

 

 

 

Последни
Анкета
За кого ще работи правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

Резултати