Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Враца

Областният управител на възпоменателна церемония в Рашов дол

  03.06.2022 18:59
Областният управител  на възпоменателна церемония в Рашов дол

На 3 юни областният управител Стефан Красимиров се включи във възпоменателната церемония в памет на убитите Ботеви четници в местността Рашов дол край скалния феномен Ритлите.

На тази дата, която по стар стил е била 21 май 1876 г., край  кошарата на баба Мария Цоловска  се събраха не само жители на Лютиброд, но и десетки родолюбци от цяла България, за да отдадат почит към паметта на Ботев и неговата чета.  Поклонението започна със заупокойна молитва за загиналите на това място през бунтовната пролет на 1876 г., отслужена от отец Аспарух Аспарухов, енорийски свещеник на селото. Поклонниците засвидетелстваха  своята признателност към саможертвата на героите с едноминутно мълчание и падане на колене.

В неравен бой с черкезкия башибозук на Джамбулет бей в Рашов дол загиват 10 Ботеви четници, както и двамата овчари Петко Цоловски и Герго Кьопчов, които са подслонили четата. Само двама от четниците успяват да се спасят, преплувайки река Искър. Самият Джамбулет бей, който според една от версиите е убиецът на Ботев, също загива в тази битка, прострелян от Георги Апостолов. Главите на убитите Ботеви четници са набити на колове и разнасяни от башибозука от село на село за сплашване на българите, докато не са ги откупили първенците на село Скравена, Ботевградско, които организират тяхното погребение в местната църква.

Слова за тяхното дело и подвиг произнесоха кметът на село Лютиброд Иван Коцев, кметът на община Мездра Иван Аспарухов и областният управител на област Враца Стефан Красимиров.

Тук сме с трепет и преклонение да отдадем почит към загиналите Ботеви четници, обърна се към множеството областният управител. И добави: „Тази свещена земя е напоена с кръвта им, костите им са разпилени по тези скали и орляци наоколо. Но те остават живи в сърцата ни, защото се жертваха за нас. Свободата е най-висша ценност и за нея те положиха живота си. Носете техния огън и го предавайте на децата, за да пребъде споменът за тях. Вечна памет на героите: те загинаха, за да я има нашата България! Да живее България!“

Възпоменателната проява завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметна плоча, поставена през 1966 г.

След това имаше зрелищна театрална възстановка на битката, провела се тук преди 146 години.  Присъстващите деца бяха във възторг от реалистичните сцени, а едно малко момиченце дори заплака заради гибелта на четата.

 

Последни
Анкета
Ще успеят ли партиите да сформират редовно правителство?

Резултати