Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Враца

Празнична програма за Деня на Ботев в Лютиброд

  03.06.2022 17:29
Празнична програма за Деня на Ботев в Лютиброд

Празнична програма, венци и тържествена заря-проверка за Деня на Ботев в Лютиброд

С тематична музикално-поетична и фолклорна програма официално бяха открити Ботевите тържества 2022 в Лютиброд. Да почетат паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България вечерта на 2 юни на площада при моста на река Искър се събраха жители и гости на мездренското село. Гости на тържеството бяха кметът на общината Иван Аспарухов и заместник-кметът Нели Минева.

„Вечна слава на героите, отдали живота си за свободата на нашата Родина!, каза в словото си, посветено на 146-ата годишнина от подвига на Ботевата чета, кметският наместник на Лютиброд Иван Коцев. Нека в този светъл ден да отворим сърцата си, нека изпитаме радостта да бъдем едно цяло, една общност, която милее за родния си край, знае как да се грижи за своето развитие и не се колебае да вложи всичките си способности, воля и постоянство, за да пребъде!“

Празничната програма откри Женският народен хор при НЧ „Колката“ с ръководител Кръстю Стефанов, който изпълни песните „Тих бял Дунав“, „Жив е той, жив е!“ и „Майка България“. Аплодисментите на публиката заслужиха младите музикални таланти от Сдружение „Новото поколение на талантите“ с ръководител Тони Яшова - Ева Христова, Тереза Стоянова и Данита Павлова, за вдъхновените си изпълнения на песните „Родна земя“, „Майко България“ и „Жив е той, жив е!“, както и Габриела Павлова, която рецитира стихотворението „Пътеката на Ботев“.

Поетичният рецитал допълниха стихотворенията „Той не умира“, „Радецки“ и „България“ в изпълнение на местните рецитатори Виолета Илиева, Кръстинка Караджова и Иван Велчев. За финал на сцената се изяви Средношколският танцов състав при НЧ „Просвета 1925“ - Мездра с ръководител Владислав Петров, който изпълни танците „Копаница“ и „По гроздобер“.

С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите отдадоха почит към хилядите знайни и незнайни герои, отдали живота си за националното освобождение и обединение на Отечеството. Сред тях са повече от 30 лютибродчани, загинали в Балканската война 1912-1913 г., Първата световна война 1915-1918 г. и Втората световна война 1939-1945 г. Венци на признателност пред бюст-паметника на Христо Ботев бяха поднесени от името на Община Мездра, Кметство Лютиброд и НЧ „Колката“.

Възпоменателнaта проява завърши с тържествена заря-проверка, която озари небето над Врачанския Балкан. 

Последни
Анкета
За кого ще работи правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

Резултати