Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Враца

Българи от цялата страна се поклониха на връх Околчица

  02.06.2022 15:09
 Българи от цялата страна се поклониха на връх Околчица

Стотици жители и гости на Община Враца дойдоха на връх Околчица, за да се поклонят пред паметта на Христо Ботев и неговите четници, загинали на заветния връх за българската свобода. В всенародното поклонение се включиха и над 1200 участници в Националния туристически поход „По стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица.

“Ботев е жив в сърцата на всеки българин, който пази спомена за неговата саможертва. Хилядите поклонници ни показаха как трудностите могат да бъдат преодолени, само ако сме единни и смирени. Преди 146 години Ботев предрече, че големите хора вършат малки работи, а големите работи се вършат от малки хора. Затова днес е важен всеки от нас, тъй като само ако сме единни, можем да бъдем достойни наследници на нашите предци. Нека никога не предаваме България и паметта на предците ни, защото дължим свободата си на тях! Вечна памет на героите! Да живее България!” - с тези думи кметът на Враца Калин Каменов се обърна към присъстващите на всенародното поклонение на връх Околчица.

Приветствие към Ботевите поклонници отправи и министър-председателят Кирил Петков.

„В човешката история има много държавници, управници. Някои от тях са предавали родината, някои от тях са се нагаждали към силните на деня. Малцина са били готови да дадат всичко в името на идеала си. Христо Ботев е направил точно това, неговият идеал е бил свободна България”. Това каза министър-председателят Кирил Петков, който участва в поклонението на връх Околчица по повод отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Ръководителят на Националния поход - Евгени Филипов рапортува пред кмета Калин Каменов и премиера Кирил Петков.

Възпоменателният митинг започна с изпълнение на стихотворението „Хаджи Димитър“ от ученичката Моника Георгиева и възстановка от танцов състав “Хемус”.

Молебен за България бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.

Пред паметника, увековечил подвига на Христо Ботев, бяха поднесени венци и цветя.

По традиция, точно в 12:00 часа, звукът на сирените оповести отдаването на почит към паметта на героите на България.

На събитието присъстваха още: заместник-председателят на Народното събрание - Росица Кирова, заместник министър-председател Корнелия Нинова, народни представители, председателят на Общинския съвет д-р Владимир Христов, общински съветници, областният управител Стефан Красимиров, делегации от побратимените градове, заместник-кметовете и секретарят на Община Враца, заместник областният управител Красимир Колев, участниците в Ботевия поход, жители и гости на града.

В рамките на церемонията, кметът Калин Каменов прие и знамето на участниците във велопохода “Козлодуй-Околчица”.

 

Последни
Анкета
Ще успеят ли партиите да сформират редовно правителство?

Резултати