Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Образование

Заключителна мобилност на проект Еразъм+ „Изиграй! Заснеми! Сподели!”

  14.05.2022 19:50
Заключителна мобилност на проект Еразъм+ „Изиграй! Заснеми! Сподели!”

Мобилността се проведе с домакинството на ОУ „Гоце Делчев”, гр. Кавадарци, Република Северна Македония. В продължение на пет дни ученици и учители от България, Дания, Португалия, Северна Македония и с онлайн участието на полския екип участваха в артистични ателиета за прилагане на театрални техники и онлайн ресурси и развиване артистичните умения на децата и младежите.

Участниците направиха интерпретация на откъс от популярен игрален филм, а върху основата му изработиха комикси. Последваха театрални импровизации по зададена ситуация. За целта учениците изработиха кукли от чорап, кукли-ръкавички, както и изрязаха свои картонени герои за работа с традиционната за Северна Македония техника Театър на сенките, която пази традицията от Османската империя и далечен Китай. С куклите си участниците направиха кратки пиески на истинска театрална сцена в Дома на културата в Кавадарци. Освен това те създадоха и свой обобщаващ каталог с онлайн приложения, които са използвали през трите години на проекта, и които да им послужат за изработка на бъдещи продукти. Всички с удоволствие уважиха македонската православна традиция за боядисване на великденски яйца, като според темата на нашия проект, трябваше да нарисуват емоции върху боядисаните яйца. Културната програма на проекта включи посещение в Националната опера в Скопие, въз основа на което учениците отговаряха на въпроси за историята на театъра в Северна Македония и качиха отговорите си в специална платформа. Разходката до Охридското езеро пък ги провокира да заснемат артистични снимки и да участват в онлайн конкурс. Мобилността завърши с представяне на крайните продукти, създадени съвместно от петте партньорски екипа и обобщаващи дейността ни от 2019 г. до сега. Най-големи емоции предизвика съвместното видео, в което екипите играят сцени от пиесата „Красавицата е звяр” на своите национални езици, а публиката следи диалога със субтитри на английски език.

„Изключително сме щастливи, че нашият проект беше платформа за съвместна работа между училища от пет европейски държави! Много силен момент по време на заключителната смесена мобилност беше, че полският екип се включи много активно онлайн, като заедно с полските деца работеха и украински деца, които се обучават в новосформиран клас в партньорското училище. Проектът ни още веднъж доказа, че театърът и киното могат да обединяват и създават приятелства, които са предпоставка за разбирателство и мир. Щастлива съм и от факта, че нашите ученици изразяват желание да се включат в бъдещи нови проекти по Програма Еразъм+, което ми дава стимул за разработване на нови теми.”, сподели Калина Николова, координатор на проекта.  

http://linoit.com/users/KalinaNikolova/canvases/Art%20Photos%20-%20Ohrid%20Pearl

https://padlet.com/cally/szp3ak97x1au

https://youtu.be/EO1pyyG0aTk

Последни
Анкета
Ще успеят ли партиите да сформират редовно правителство?

Резултати