Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Враца

В Мездра честваха 9 май- Ден на победата и Ден на Европа

  09.05.2022 16:44
В Мездра честваха 9 май- Ден на победата и Ден на Европа

 По традиция на 9 май Община Мездра организира честване на Деня на победата и Ден на Европа - символ на мира и единството на стария континент. Двойният празник уважиха представители на Общинската администрация и съвет, на местните структури на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) и на Национално движение „Русофили“, граждани.

Тържеството започна с ритуал за издигане на знамената на Република България, на Европейския съюз и на Община Мездра под звуците на националния химн „Мила Родино“.

„9 май е дата, която има история, има и бъдеще, каза в словото си кметът на община Мездра Иван Аспарухов. На този ден отдаваме почит на всички онези, които загинаха, за да ни има днес. А те не са никак малко - милиони военни и цивилни жертви. Нека сведем глава пред тяхната памет и да им благодарим. За да покажем, че техният живот не си е отишъл напразно.

Днешният ден е и Ден на бъдещето. Неслучайно Денят на Европа е празник на Европейския съюз. Трябва да има приемственост - трябва да има спомен за миналото, но трябва да отправим и взор към бъдещето. Защото какво е миналото, ако не гледаме напред? И какво е бъдещето, ако не помним своето минало? Нашето бъдеще е Обединена Европа, изградена върху костите на всички, които дадоха живота си за тази идея.

Но преди всичко ние си оставаме българи. И винаги трябва да си задаваме въпроса: Как живее нашият народ? И всеки, който управлява тази държава, трябва да го има предвид. Затова отправяме апел към тези, от които зависи българският народ да живее по-добре: Нека да направят всичко възможно този горд народ да изправи глава, да заеме своето достойно място в Европа! За целта, преди всичко, трябва да си оправим нашия двор, нашата къща. И тогава ще бъдем достойни членове на Европейския съюз. Достойно място може да се заеме само тогава, когато народът ти живее добре.“

Приветствие към гражданството отправи също Данаил Димитров, секретар на общинската организация на СВВБ. Клуб „Умението да говорим пред публика“ при Средно училище „Иван Вазов“ с художествен ръководител Николай Савов представи композицията „Ода на радостта“.

Честването на 77-ата годишнина от Победата над хитлерофашизма и на Деня на Европа завърши с празнично шествие и поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите от община Мездра за свободата, независимостта и обединението на България.

Последни
Анкета
Ще успеят ли партиите да сформират редовно правителство?

Резултати