Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Образование

Стратегията за развитие на образованието в област Враца 2022-2026

  08.04.2022 18:10
Стратегията за развитие на образованието в област Враца 2022-2026

Традиция и новаторство ще залегнат в Стратегията за развитие на образованието в област Враца 2022-2026

Единна визия за развитие на образователния процес в област Враца беше обсъдена на днешното първо заседание на сформирания със заповед на областния управител Стефан Красимиров екип за разработване на Стратегия за развитие на образованието в област Враца - 2022-2026 г. Експерти от общините, РУО – Враца, Областна администрация – Враца, РЗИ – Враца, РДСП – Враца, работодателски организации и НПО със съвместни усилия ще анализират проблеми и ще планират решения за успешната реализация на ученици и студенти. 

    „Инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещето. Тази секторна политика има най-голямо отношение към бъдещия просперитет на България“, заяви при откриването на срещата Стефан Красимиров. Той подчерта, че ще бъде гарант за разработването и изпълнението на стратегическия документ на областно ниво.

    С китайската поговорка: „Попътен вятър има само за този, който знае къде отива“, започна презентацията г-жа Лорета Колева, началник на РУО – Враца и председател на новосформирания екип. Г-жа Колева акцентира върху необходимостта от създаване на такъв важен стратегически документ, представляващ инструмент за ефективно управление на образованието. Тя подчерта, че стратегията ще даде посока и модел за подобряване качеството на образованието, дългосрочен поглед, яснота, предвидимост и съгласуваност в образователната сфера на територията на областта.

    Началникът на РУО – Враца сподели, че към настоящия момент се работи активно за реализиране на националните политики на регионално и областно ниво, но в област Враца има 10 общини, които са различни по мащаб и с различни проблеми, оказващи влияние върху функционирането и на образователните институции. В много от общините се разработват и прилагат изключително успешни образователни политики, но нито една няма целенасочено разработена стратегия за образованието.

    Лорета Колева представи структура на стратегическия документ, предложение за създаване на оперативно звено, декларация за коректно професионално сътрудничество и индикативен план-график за предстоящата работа.

    След проведена дискусия направените предложения бяха одобрени единодушно от присъстващите членове на екипа.

    Намеренията са до края на месец ноември 2022 г. стратегическият документ да бъде разработен, обсъден с широк кръг заинтересовани страни и утвърден от Областния съвет за развитие.

 

 

 

 

Последни
Анкета
Къде ще прекарате великденските празници?

Резултати