Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Кмет и министър обсъдиха важни за Видин проекти

  19.03.2022 11:50
Кмет и министър обсъдиха важни за Видин проекти

Кметът д-р Ценков и вицепремиерът Караджов обсъдиха важни за Видин проекти

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков прие на работна среща в кабинета си вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, който днес и утре е на посещение в областта. В разговора участваха още заместник-министърът на регионалното развитие Явор Пенчев, народните представители Иво Атанасов и Петър Миланов, началникът на Дирекцията за национален строителен контрол инж. Лиляна Петрова, ръководителят на Оперативна програма „Региони в растеж“ Ангелина Бонева, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Тодор Василев, началникът на кабинета на министър Караджов Катерина Граматикова, заместник-кметовете на Видин Десислава Тодорова и Светослав Скорчев, председателят на Общинския съвет Генади Велков, както и експерти от общинската администрация.

Д-р Ценков поздрави министър Караджов с „добре дошъл“ в нашия град и му подари картина, изобразяваща емблемата на Видин – крепостта „Баба Вида“.

По време на срещата бяха обсъдени важните инфраструктурни проекти за изграждане на път Е79 и на тунел под Петрохан. Видинският кмет изрази задоволството си от инициативата на министъра на регионалното развитие за провеждане на работни посещения в страната, както и от факта, че тя стартира от нашия град. От своя страна Гроздан Караджов подчерта, че нашата област е приоритет за държавата и доказателство за това е фактът, че Видин е сред десетте общини в България, които ще получат най-много средства по новата програма за регионално развитие през следващия програмен период. Министър Караджов беше категоричен също, че обща задача на държавната и на местната власт е да работят за развитието на транспортната връзка по направлението Видин – Солун, както по отношение на пътната, така и на железопътната свързаност.

Кметът на Видин предостави на министъра списък с пътни инфраструктурни проекти, за които Общината има готовност. И го увери, че в кратък срок Община Видин ще представи и график с прогнозните срокове за провеждане на тръжните процедури, за да може МРРБ да разполага с необходимата информация за финансово планиране на дейностите.

Д-р Ценков каза, че е необходимо да се предприемат мерки за възстановяване на общинската инфраструктура, която се нарушава при строителните дейности на магистралния път. Той обърна внимание също върху проблема с интензивния тежкотоварен трафик по път II-11 (през село Арчар). Гроздан Караджов обясни, че се търси решение на въпроса с разрушаването на инфраструктурата, като отбеляза, че АПИ също би трябвало да има програма, по която след края на подобни държавни проекти да се възстановява нарушената инфраструктура. Министърът на регионалното развитие допълни, че ще се запознае на място със състоянието на пътя през Арчар.

Видинският кмет посочи, че Общината в момента изпълнява редица проекти по ОП „Региони в растеж“ – реставрация на Синагогата, въвеждане на мерки за енергийна ефективност в 13 многофамилни жилищни блокове, изграждане на социални жилища и др. Проблем обаче са значително повишилите се цени на строителните материали. Министър Караджов припомни, че се работи за намиране на решение на този проблем, но това изисква време, тъй като ще е необходима и законодателна промяна. В тази връзка председателят на УС на АПИ Тодор Василев запозна с предлагания от държавата механизъм, но каза, че паралелно се работи и по друг, който да даде възможност индексацията да започне да се прилага в по-кратки срокове.

По-късно д-р Ценков и министър Караджов посетиха Синагогата, за да видят на място как вървят строителните дейности. Кметът увери, че те се изпълняват в срок и съгласно проекта и че Общината осъществява стриктен контрол.

Днес д-р Цветан Ценков взе участие и в организираната от МРРБ среща с кметове на общини в областта и ръководители на регионални институции.

 

18.03.2022

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати