Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Политика

Министерският съвет реши: По 40 лева на ден за украинските бежанци у нас

  09.03.2022 14:10
Министерският съвет  реши: По 40 лева на ден за украинските бежанци у нас

Основен акцент от дейността на Министерския съвет беше войната в Украйна и последиците за украинските граждани на българска територия, както и за българското население, заяви говорителят на МС Лена Бориславова.

България няма да изпраща изтребители към Украйна, правителството застава зад това решение, отговори Бориславова на журналистически въпрос.

Ще се прилага ускорено включване в пазара на труда на украинските граждани, за да се позволи тяхната интеграция. Ще бъде предоставена краткосрочна хуманитарна помощ в рамките на 3 месеца, тази помощ е до 40 лв на ден. С тази мярка ще бъде подпомогнат и българския туристически сектор - хотели и места за настаняване, които може да очакват отлив за туристи.

В България има около 30 000 украински бежанци, които трябва да се регистрират със статут до 31 март, за да могат да получават помощта, уточни вицепремиерът Асен Василев.

Министерството на земеделието ще може да купува пшеница, слънчоглед и царевица за резерва, общата сума е 1,1 млрд. лева. Няма наложена забрана за износ, коментира Асен Василев.

Обсъдени са цените на олиото, тъй като има рязко нарастване от последните 2 дни, което не може да се обясни с липсата на суровини или наличности, каза Бориславова.

Цена от 5 лв. за литър олио е спекула, заяви министърът на икономиката Корнелия Нинова, като уточни, че производствената цена е 2 лв.

Производителите на олио задържат количества, в очакване да го изнесат на по-високи цени или в очакване на повишение на цените. Няма да позволим малцина да станат милионери за няколко дни и нощи на гърба на българските граждани, заяви Нинова. Ще бъде сезирана КЗК, за да се извършат проверки.

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 април 2023 г.?

Резултати