Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Враца

Извънредно заседание Областния съвет по сигурност

  26.02.2022 11:35
Извънредно заседание Областния съвет по сигурност

32 са скривалищата и 672 са противорадиационните укрития в област Враца

 Областният управител Стефан Красимиров свика на извънредно заседание Областния съвет по сигурност  заради военния конфликт между Русия и Украйна.

     „Пряка заплаха за населението на областта няма. Хората трябва да са спокойни“, категоричен бе областният управител и допълни, че охраната на стратегическите обекти на територията на област Враца е засилена.

    На заседанието бяха обсъдени рисковете и предизвикателствата, както  и обезпечеността с колективни средства за защита/КСЗ/  на област Враца.

    32 са скривалищата и 672 са помещенията, приспособени за противорадиационни укрития в област Враца. Всички скривалища се проверяват ежегодно, намиращите се в жилищните блокове противорадиационни укрития не са под отговорност на държавата и не е ясно какво е състоянието им.

    „Ще разпоредя да бъдат извършени проверки на всички помещения, като ще се търси съдействието на кметовете на общините за предоставяне на адресите и извършване на оглед по места. Ще бъдат взети мерки за привеждането им в състояние на готовност, за да се осигури максимален капацитет на КСЗ“, допълни Стефан Красимиров. Годни като временни укрития са и избените помещения в жилищните блокове, предвид здравите бетонни основи на всяка сграда.

    Беше обсъден и въпросът за доброволните формирования за защита на населението, които в област Враца са общо 6: в общините  Борован, Мездра, Мизия,  Оряхово, Роман и Хайредин. Общините с под 20 000 жители са задължени да имат доброволни формирования. Общински съвет – Враца е взел решение за създаване на такова формирование, но засега няма желаещи да се включат. С оглед необходимостта от популяризиране на тази дейност ще бъдат изпратени писма до кметовете на общини, както и покани към спортни клубове и младежки организации, за да се окомплектоват формированията.

    Областният управител обобщи, че обстановката в област Враца е под пълен контрол и сигурността на всички граждани е гарантирана от държавната власт.

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати