Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Враца

Община Враца - партньор в информационна кампания

  26.02.2022 11:10
Община Враца  - партньор в информационна кампания

„Хората с редки болести са горди и силни“

Община Враца  - партньор в информационната кампания  за повишаване на осведомеността за редките болести в България

28.02.2022 г. фасадата на Община Враца от 19,00 до 20.00 ч. ще бъде осветена в различни цветове - символизиращи хилядите видове редки болести в знак на съпричастност към хората с редки заболявания и привличане на общественото внимание към проблема.

Защо да се информираме за редките болести?

Защото рядкото заболяване може да засегне всеки 20-ти в България

Защото има над 6000 познати редки заболявания, а само за 5% от тях има лечение

Защото 75% от пациентите с редки болести по света са деца

Защото редките заболявания често са хронични и тежки

Защото да живееш с рядка диагноза е истинско геройство… и ежедневна здравна и социална битка…

Денят на редките болести 28 февруари, хвърля светлина върху глобалната и разнообразна общност от над 300 милиона души, живеещи с рядко заболяване, и техните семейства. По статистика всеки двадесети човек страда от рядко заболяване.

Всяка година тази глобална, водена от пациенти кампания за информираност събира милиони по целия свят в солидарност с общността на редките болести. През 2021 г. се проведоха хиляди събития в над 100 държави, мобилизиращи хора, живеещи с рядко заболяване и техните семейства, здравни специалисти, лица, вземащи политики и решения, както и представители на индустрията и компаниите. Надяваме се, че това ще нарасне още повече през 2022 г.!

Целта на този ден е да повиши информираността за редките болести, като по този начин да улесни разпознаването на симптомите и ранната им диагностика.

И през 2022 г. хората с редки болести и семействата на хора с редки заболявания, отправят покана и призив към цялата врачанска  общност, и всички съпричастни в Международния ден на редките болести – 28.02.2022 г. , да изразим съпричастност, да покажем подкрепа за да могат хората с редки болести да имат достоен живот, лечение и профилактика!

Рядко заболяване е всяко едно заболяване, което засяга по-малко от 1 на 2000 граждани. Повечето редки болести са генетични и присъстват през целия живот на човека, дори ако симптомите не се проявят веднага след раждането.

Отбелязването на Международния ден на редките болести ще помогне на хората да бъдат по-осведомени и ангажирани към собственото си здраве!

Програма 28.02.2022г., град Враца

10.00 часа

Регионална Библиотека „Христо Ботев“ ще прочете приказката „История на приятелството“ на деца от детска градина в  град Враца - чрез приказката ще разкажем за милионите деца, които живеят с редки болести. За съжаление, утре детето на всеки от нас може да бъде едно от тези деца. Приемането на "различността" (включително тази, която е обусловена от живот с рядко заболяване) се възпитава и то от най-ранна детска възраст. Възпитава се вкъщи, в детската градина, в училище.

Приказката ще прочетем и в други детски ясли, детски градини и училища!

11.00 часа 

фоайе на Регионална библиотека "Христо Ботев" и кино Метропол  и Дирекция "Местни данъци и такси" /улица Петропавловска № 43/ – информационна кампания/раздаване на брошури

12 :30 часа    

Молебен в църква „Свети Николай“ / зад площад Христо Ботев/

13:00 часа   

 Площад „Христо Ботев“  -  вдигане на ръце и пускане на балони / инициатива, която се провежда в този час в целия свят/

19:00 – 20:00 часа

 Осветяване на фасадата на Община Враца с различни цветове, символизиращи редките  болести

Информационна кампания  през целия ден в  „Тролейбусен Транспорт“ Враца – раздаване на брошури, плакати и материали;

Като част от кампанията бе заснет документален филм „Бреговете на надеждата“ с емоционални човешки съдби и експертното мнение на доказани медици в областта. Премиерата на филма  ще бъде по БНТ на Световния ден, посветен на борбата с редките болести – 28.02.2022г.

 

 

 

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати