Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Политика

Президент и премиер отдадоха почит на Гоце Делчев

  04.02.2022 20:28
Президент и премиер отдадоха почит на Гоце Делчев

Президентът на Република България и върховен главнокомандващ Румен Радев и министър председателят Кирил Петков присъстваха на тържественото честване на 150-ата годишнина от рождението на великия български революционер Гоце Делчев в Благоевград. Те поднесоха венци и цветя пред паметника на великия българин в града.

В словото си президентът каза: „В историческата памет на нашия народ има събития, които винаги ще ни изпълват с национална гордост. Има личности, които още приживе се превърнаха в легенди. Българи с непреклонна воля, родолюбие и всеотдайност, чийто живот и дело не се побират в граници и епохи… .Днес, 150 години след рождението на Гоце Делчев, и в България, и в Република Северна Македония се прекланяме пред неговата памет. Заедно духом го почитаме, както и самият Делчев би желал, защото и приживе той събираше и обединяваше, и се бореше срещу разделението и нашите общи слабости.
Вдъхновени от примера на Гоце Делчев, от волята и силата, честността, с която той ръководеше освободителното движение, предците ни възпитаха у себе си смелост и сила, с която отстояваха светъл идеал – свобода и достойнство за всяко човешко същество. Днес и от двете страни на границата се нуждаем също от такава сила и смелост, за да се освободим от заблудите, да отхвърлим насаденото ни разделение и идеологическите окови и заедно да открием пътя, по който да продължаваме напред.
Вярвам, че ще го сторим, защото този път е начертан от една от най-светлите личности в нашата обща история.
Вечна памет пред живота и делото на Гоце Делчев!”

„Гоце Делчев е символ на свободата, един от най-великите революционери, герой, идеолог“. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в словото си по повод тържественото отбелязване в Благоевград на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев.

„Историята, много хора казват, трябва да се чете и да се знае, не трябва и да се забравя. И това наистина е така. Но историята също така трябва да се разбира. Героите трябва да се почитат, но и да се разбират техните идеи и завети“, посочи премиерът. Петков подчерта, че Гоце Делчев е човек, който ясно разбира вредата от шовинизма като за него “светът е единствено поле за културно съревнование между народите”.

„Не е ли странно някои да се опитват да използват точно признателността към този герой за разделение. Нормално ли е точно личността на Гоце Делчев да разделя нас, хората от двете страни на границата, които с гордост кръщаваме нашите градове, улици, площади, училища на него?“, заяви в словото си премиерът Кирил Петков. По думите му, ако сме разбрали историята и следваме принципите на великия революционер, се нуждаем от промени точно в тази посока. „Защото както казва Гоце Делчев - труд и постоянство – това е силата, с помощта на която човек става най-велик при всяко начинание“, завърши министър-председателят.

Преди тържественото отбелязване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев премиерът Кирил Петков, президентът Румен Радев и кметът на Благоевград Илко Стоянов проведоха среща.

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати