Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Видин получава статут стара столица на България

  27.01.2022 18:47
Видин получава статут стара столица на България

Д-р Цветан Ценков приветства предложението Видин да получи статут стара столица на България

Кметът на Общината нееднократно е поставял въпроса за това, че Видин има пълното право да бъде обявен за една от старите столици. Темата бе коментирана и на организираната от него на 10 януари тази година среща с видинските депутати Петър Миланов, Филип Попов и Иво Атанасов, който е и един от вносителите на входирания вчера в Народното събрание законопроект за старите столици.

Д-р Ценков приветства законодателната инициатива, с чието осъществяване Видин ще има реален шанс да заеме полагащото му се място като град с богата история и култура и да се превърне в притегателна туристическа дестинация. Много важно е и това, че в законопроекта са определени териториите на селищата стари столици, където град Видин е посочен със средновековната крепост „Баба Вида“ и груповата археологическа недвижима културна ценност „Бонония“. По този начин ще се даде възможност държавата да предоставя целеви средства всяка година по бюджета на Министерството на културата за проучвания, планове и проекти за консервация и реставрация на недвижими културни ценности и за маркетингови дейности по туристически продукт „Стари столици на България“.

От началото на своя мандат кметът на Община Видин лобира за това Видин да получи статут на стара столица на България. В писмо до министъра на културата Атанас Атанасов, изпратено на 7.01.2022 г. д-р Цветан Ценков отбелязва: „Като последна средновековна столица на България, нашият град заслужава да заеме полагащото му се място и да се превърне в исторически, културен и туристически център на Северозапада. Видин е един от силните духовни центрове на страната ни и порта на България към Европа. Възможностите за неговото развитие трябва да са сериозен ангажимент на държавата, защото само с решаващата подкрепа от нейна страна бихме могли да осъществим намерението за възраждането на нашия град и превръщането му в привлекателна дестинация с уникални и съхранени културно-исторически паметници“.

В продължение на усилията за развитие на туристическия потенциал на Видин, утре (28.01) д-р Ценков ще проведе работна среща с екипа, разработващ проект за нова модерна визия на Крайдунавския парк, където се намират най-големите забележителности на Видин. Тя предвижда създаване на места за културни прояви, изграждане на нови съоръжения за спорт и велоалеи, LED осветление и видеонаблюдение. По този начин паркът, който е паметник на парковото изкуство ще стане още по-привлекателен за жителите и гостите на Видин.

27.01.2022

 

 

 

 

 

 

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати