Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
България

24 януари 1944 г.- американската бомбардировка над Враца

  23.01.2022 23:54
24 януари 1944 г.- американската бомбардировка над Враца

Формация от 84 бомбардировача удря Враца. Загиват 124 и са ранени 250 врачани. Изтребители слизат ниско и обстрелват града. Мирното население е разстрелвано от упор с бордните картечници и оръдия. Бомбардирани са също селата Кунино и Беглеж и други селища в Северна България. Общо в този ден над страната са пуснати около 800 бомби и са разрушени 234 сгради.

На 24 януари 1944 г. 300 американски тежки бомбардировачи трябва да бомбардират София. Но в този ден природата е на страната на софиянци. Цялото Софийско поле е потънало в дебел слой мъгла. Самолетите на 15-а въздушна армия на САЩ не разполагат с уреди за сляпо бомбардиране, каквито имат нощните бомбардировачи на Кралските военновъздушни сили. И след като се въртят над Витоша в продължение на 45 минути, бомбардировачите поемат в различни посоки.

 Съдбата спасила софиянци, обаче се оказва неблагосклонна към други българи. Една група самолети бомбардира град Скопие, тогава на територията на Царство България.

Друга формация от 84 бомбардировача удря Враца. Загиват 124 и са ранени 250 врачани. Изтребители слизат ниско и обстрелват града. Мирното население е разстрелвано от упор с бордните картечници и оръдия. Бомбардирани са също селата Кунино и Беглеж и други селища в Северна България. Общо в този ден над страната са пуснати около 800 бомби и са разрушени 234 сгради.

 След трагедията „Н.В. Царица Йоана изпраща на кмета на град Враца, от страна на Н.В. Царя сумата от 20 000 лева за подпомагане на бедните семейства в града, пострадали от бомбардировките“.

Според пилот на свален американски самолет, желанието на военните било да разрушат жп линията край Мездра, но заради мъглата нападнали Враца. Самолетът е свален от картечница, намираща се на Кулата на Мешчиите в града, а пилотите виждали как хората бягат, но стреляли по тях.

 Известното затишие е прекъснато на 16 и 30 март с удари насочени предимно към София.

Зловещата равносметка на операция „Point Blank“ (прицел от упор): София е бомбардирана 11 пъти, както и Враца, Дупница и още 18 селища.

 Хвърлени са 45 265 разрушителни и запалителни бомби. Част от тях са със закъснител, за да избухнат по-късно, когато хората са напуснали скривалищата.

 Използвани са и бомби във вид на играчки и писалки, предназначени да убиват и осакатяват дeца.

Загиват над 2477 души, 99 на сто от които са цивилни граждани, жени и деца. Ранените са двойно повече. Разрушени са над 12 000 сгради. Изсипаният над столицата 4350-тонен бомбен товар срива близо 1/4 от сградния й фонд. Материалните щети достигат астрономическата сума 24 млрд. лева. 

Демократът Чърчил посреща данните от разрушителните бомбардировки над България с думите: „Отлично!“

На снимката - Разрушеното читалище "Развитие" в центъра на Враца

 Източник: bgnasledstvo.org

 

 

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати